eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Két használt Airbust vásárolt a Magyar Honvédség - a nap hírei

Megállapodott a választási együttműködésről és elosztotta egymás között a választókerületeket az MSZP és a DK. Megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen az Európai Bizottság.

Két A319-es Airbust vásárol a Magyar Honvédség, a gépek a honvédség hadrendjébe kerülnek, nem kormánygépekről van szó - jelentette be a honvédelmi miniszter. Simicskó István elmondta: a két Airbus néhány héten belül megérkezik, és a tervek szerint tavasszal már ezekkel utazik az afganisztáni váltás. A 8-9 éves repülőket az új ár kevesebb mint feléért vették meg.

Választási szövetséget kötött a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció. Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta, hogy nem indulnak egymással szemben a tavaszi parlamenti választásokon, 46 körzetben a DK, 60-ban az MSZP állít jelölteket. Hozzátette: készek arra, hogy további szereplőket vonjanak be az együttműködésbe. Az Együtt már jelezte: készen áll arra, hogy még karácsony előtt megállapodjon az egyéni választókerületi koordinációban.

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti immunizációs programban - írja a Magyar Nemzet. Bár a betegség általában enyhe lefolyású, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva azt is közölte: az egészségügyi dolgozók szükség esetén ingyen oltást kapnak a kanyaró ellen.

Elkészült a tavaly decemberi, Pillangó utcai metróbaleset okait feltáró végső jelentés. Eszerint műszaki hiányosságok is hozzájárultak az ütközéshez. A Közlekedésbiztonsági Szervezet megállapította, hogy a sínek csúsztak, a 2-es metró Alstom szerelvényei pedig nem rendelkeznek a tapadást javító berendezésekkel. A szervezet azt javasolja a BKV-nak, hogy a gyártóval közösen dolgozzon ki olyan műszaki megoldást, amely szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítja a megfelelő tapadást. Az egy évvel ezelőtti balesetben ketten súlyosan, tizennégyen könnyebben megsérültek.

Kilenc ellenzéki párt összefogott és közösen gyűjti az aláírásokat azért, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője november közepén kezdeményezett népszavazást, 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Az ellenzéki politikus szerint a 3-as metró teljes akadálymentesítése 20 milliárd forintba kerülne, ekkora összeget fizetnek be a budapestiek adó formájában naponta az államkasszába. A főváros nem akadályozza a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

A vitatott igazságügyi reform miatt megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen az Európai Bizottság. Ez az első alkalom, hogy egy tagállammal szemben életbe lépett a szankciókkal, akár a szavazati jog megvonásával járó eljárás. A varsói parlament múlt héten hagyta jóvá a két bírósági törvényt, amelyet az ellenzék és az unió is élesen bírált. Andrzej Duda államfő közben bejelentette: aláírja a két vitatott törvényt.

Németországban január 7-én kezdődik az egyeztetés az esetleges kormányalakításról a CDU/CSU pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt között. A pártelnökök és a parlamenti frakcióvezetők megállapodtak abban, hogy a 3 párt az év elején külön-külön készül fel a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásának lehetőségéről szóló tárgyalásokra. A cél, hogy január 12-ére megszülessen az egyezmény arról: továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×