eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Török Gábor: a centrális erőtér átalakult, ami a Fidesznek még kedvezőbb

Török Gábor: a centrális erőtér átalakult, ami a Fidesznek még kedvezőbb

A Fidesznek nem érdeke a kampánytémák megváltoztatása, sőt, kifejezetten veszélyes lehetne számára, míg az ellenzék nem tud hosszú távú témákkal előállni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor. A politikai elemző szerint a választáson kedvezhet a kormánypártnak, hogy az ellenzéki oldalon több párt van, mint négy éve, ráadásul kisebb bázissal.

A pártok támogatottságáról szóló közvélemény-kutatási adatoknak politikai jelentősége lett az ellenzéki pártok egymáshoz való viszonya, a stratégiák miatt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor. A politikai elemző kifejtette: a kutatások mindegyike azt mutatja, hogy az MSZP lényegesen rosszabb helyzetben van jelenleg, mint volt négy évvel ezelőtt, de abban megosztottak a kutatások, hogy a gyengülésből ki profitált.

Kiemelte: a centrális erőtér egy módosított változatát látjuk, ami a Fidesznek még kedvezőbb. A baloldalon több párt van, mint négy évvel ezelőtt, ráadásul kisebb bázissal. Abban minden közvélemény-kutatás egyetért, hogy ma a Jobbik a második erő, messze a Fidesz mögött, és nem sokkal a többi ellenzéki párt előtt – tette hozzá Török Gábor.

A politikai elemző szerint a Fidesz minden felmérés szerint növelni tudta a támogatottságát az év eleje óta, és megtette ugyanazt, amit 2013-ban. A kormánypárt támogatottsága azon a szinten van, mint volt négy évvel ezelőtt.

Török Gábor úgy látta, a Fidesz 2018-as győzelmének mértéke azon múlik majd, hogy az egyéni választókerületekben milyen eredmények születnek, hogy a jobboldalról a centrum felé húzódó Jobbik és a baloldal szavazói egy esélyes jelölt esetében átszavazzanak-e.

„A Fidesz 45 százalékos listás eredmény esetén a kétharmados többséghez 20-25 egyéni körzetnél többet nem veszíthet el, míg az abszolút többséghez 40-50 egyéni választókerületnél többet nem veszíthet el. Ezek a határkövei a jövő évi választásnak” - fejtette ki.

A politikai elemző szerint

az utolsó két hónap nagyon sok korábbi politikai kampánykijelentést felül fog írni,

akkor megváltozik az elzárkózó pártok stratégiája.

Török Gábor arról is beszélt, nem valószínű, hogy a Fidesz változtatni szeretne a kampány jelenlegi témáin.

„A migráció kérdése a kampány legfontosabb témája továbbra is. Én magam sem gondoltam volna, de a Fidesz végrehajtotta azt a bravúrt, hogy hosszú időn keresztül,

2015 tavasza óta egy politikai témát a napirenden tart, és a lehető legtöbbet kihozza belőle.

Semmi oka arra, hogy ezen változtasson” - hangsúlyozta.

Elképzelhető lenne egy, az elmúlt nyolc év eredményeit bemutató kampány, de a Fidesznek ez nem érdeke, mert lehet olyan szereplő, amelyik nagyobb számot mond vagy vitatja az eredményeket – tette hozzá az elemző, aki szerint a kormánypárt talált egy aduászt.

Török Gábor szerint a Fidesz számára veszélyes lehet, hogy a kampány tematikáját elviszi például a Jobbikkal szembeni Állami Számvevőszéki büntetés, az ellenzéknek ugyanakkor komoly erőket kellene megmozgatni azért, hogy más irányba terelje el a kampány témáit.

„Az ellenzéki pártok képtelenek voltak olyan húzótémákat találni, amelyek néhány napnál tovább napirenden tarthatók.

Nincs olyan javaslat, ami vitatémává válhatna” - emelte ki.

Az ellenzék valamivel több tudatossággal legalább azt elérhetné, hogy a számára rendelkezésre álló felületeken a saját témáiról beszéljen, ez a minimum feltétele annak, hogy az ellenzék sikeresebb legyen.

A teljes interjút megnézheti az InfoRádió YouTube-csatornáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×