eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A kormány megtervezte az uniós források felhasználását

A kormány megtervezte az uniós források felhasználását

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormány az előző időszakhoz képest a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetés forrásainak felhasználását megtervezte és jó pénzügyi megállapodást kötött. Az ellenzék szerint presztízsberuházásra költöttek és a "haverok" kapták a megrendeléseket.

Lázár János hétfőn a parlamentben a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról a kormány által kezdeményezett vitanapon azt mondta, az EU-ban szinte a legjobb az a támogatási összeg, amelyet egy lakosra vetítve visszakap Magyarország és a kormány olyan célokat tűzött ki, amely sokat tesz az ország felzárkóztatásáért.

Ismertetése szerint a mostani uniós költségvetési ciklusban 2017. március végéig meghirdették a forrásokat, 543 pályázatot írtak ki több mint 9000 milliárd forint értékben. Hozzátette: november végig 7340 milliárd forintról született döntés, amely a rendelkezésre álló keret 82 százaléka.

Lázár János szólt a közbeszerzésekről is. Közölte, 2016-ban 2000 milliárd forint értékben írtak ki közbeszerzést, részben uniós forrásból, ez az összeg a GDP több mint 5 százalékát jelenti. Egy-egy közbeszerzésre 5-6 jelentkező volt - mondta.

Ellenzék: ugyanaz, alaposabban

Bana Tibor (Jobbik) a vitanapon arra mutatott rá: az MSZP-SZDSZ-kormányok idején értelmetlen fejlesztések valósultak meg, de azóta is átgondolatlan átalakításokra került sor. A Fidesz ott folytatta, ahol elődei abbahagyták, a forrásokat a hozzájuk köthető cégek, vállalkozások kapják meg.

A szocialistákhoz képest tökélyre fejlesztették a korrupciót - folytatta. Továbbra is presztízsberuházások és haszontalan projektek valósulnak meg, olyanok, amelyek nem szolgálják a versenyképesség növekedését. 

Tagadta, hogy a források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítódna. A támogatások jelentős részéből szerinte szűk kör részesül, a körön kívüli kis- és közepes vállalkozások pedig nem tudnak érdemben hozzájutni azokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×