eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A következő két-három évben nem fog változni az építőipari áfa mértéke - a nap hírei

Megkezdődött az Erzsébet-utalványok kézbesítése a nyugdíjasok számára. Mégsem hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására a német liberális Szabad Demokrata Párt.

Nincs újabb cégvásárlási terv a kormány előtt, ugyanakkor a piaci helyzettől függően lehet ilyen lépés - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a magyar állam akkor vásárol, ha úgy gondolja, hogy ez nemzetgazdasági vagy társadalompolitikai célt szolgál. A miniszter arról is beszélt, hogy az építőipari áfa a következő 2-3 évben nem fog változni, az ágazati cégeknek azonban segítséget kínálhatnak a pénteki építőipari csúcstalálkozón. Hozzátette: a kormány azoknak a nyugdíjasoknak is könnyebb elhelyezkedési lehetőséget akar kínálni, akik nem a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül kívánnak munkát vállalni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az állami szférában továbbra sem akarják lehetővé tenni, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is tömegesen vállaljanak munkát. Hozzátette: ez alól azonban kivétel például az oktatás és az egészségügy.

Decemberben dönt a 2020-tól kezdődő uniós költségvetési ciklusra vonatkozó javaslatokról a kormány - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén kiemelte: jelentős fejlesztéseket akar végrehajtani a digitalizáció, illetve a közlekedési infrastruktúra területén a kabinet. Hozzátette: az egészségügyben és az oktatásban 2018-2022-ben jelentős béremelésre lenne szükség, ami nélkül nem lehet felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz.

Megkezdődött az Erzsébet-utalványok kézbesítése a nyugdíjasok számára. 2 millió 700 ezer nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapja meg a tízezer forint értékű utalványt. Rétvári Bence államtitkár azt mondta, remélik, hogy mindenkihez még az ünnepek előtt eljut a küldemény. Ha a kézbesítő nem találja otthon az nyugdíjast, akkor értesítőt hagy a postaládájában, amivel az érintett tíz munkanapon belül személyesen veheti át az utalványait a postán. Ha ez idő alatt sem veszik át, akkor később a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál lehet ismételt kézbesítést kérni. Az utalványokat jövő év végéig lehet levásárolni.

Hivatalosan is elindul a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek működése, miután a jegybank elfogadta a Central Szervező nyilvántartásba vételi kérelmét. A közlemény szerint a családok banki hitelezés nélkül, közösségi formában, jelentős - akár 4,5 millió forintos - állami támogatással finanszírozhatják új építésű lakásuk vásárlását. A tagok egy, vagy másfél évig gyűjthetik befizetéseiket. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. A jogosultságot szerzett tagok 1 éven belül jelölhetik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant.

Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évesnél fiatalabbaknak jövő júliustól - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt mondta, hogy a visszatérítés 25 ezer forintig jár. Hozzátette: a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket.

A terrorizmus, a kiberteret érintő veszélyek, a tömeges migráció, és az álhírek veszélyeit hangsúlyozták a felszólalók a budapesti NATO-konferencián. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke kiemelte: a kibertér jelentősebb hadszíntérré vált, amelyben az egyes országok döntéshozatali mechanizmusának megzavarására, az infrastruktúra elleni komoly támadásokra van lehetőség.

A Nemzeti Közművek a jövőre új szolgáltatást indít: a lakosság részére napenergia tárolására alkalmas eszközöket és napelemeket telepít. A napelem panelek és finanszírozásuk terén 2018-ban komplex megoldással jelentkezik a társaság - közölte a cég elnök-vezérigazgatója egy budapesti szimpóziumon. Kóbor György azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közművek a most jól működő közműszolgáltatási rendszerre építve modern, innovatív, digitális megoldásokat alkalmazó otthonszolgáltatóvá kíván válni.

A természeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére új európai rendszer létrehozását javasolja az Európai Bizottság. A cél az, hogy az unió gyorsabban és hatékonyabban tudja támogatni az árvizek, erdőtüzek, földrengések vagy járványok sújtotta országokat. Az angol mentés szóval rescEU-nak elnevezett rendszer tűzoltó repülőgépekkel, városi kutató-mentő csoportokkal, tábori kórházakkal segíti a tagállamokat szükség esetén, a költségeket pedig ilyenkor az unió állja.

Mégsem hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására a német liberális Szabad Demokrata Párt. Christian Lindner pártelnök a korábbi kijelentéseket pontosítva úgy fogalmazott: a sajtó tévesen értelmezte az FDP főtitkárának előző napi nyilatkozatát. Kiemelte: a tartalmi ellentmondások miatt vége a tárgyalásnak a CDU és CSU szövetségével és a Zöldekkel. Hozzátette: a Zöldek a liberálisokkal szembeni ellenséges kijelentéseikkel bizonyították, hogy nem is volt meg a kellő bizalom a közös kormányzáshoz.

Felállították a karácsonyfát a római Szent Péter téren. Az idei fát a lengyel katolikus egyház ajándékozta a Vatikánnak. A 28 méter magas és másfél tonnás fenyő Lengyelország északkeleti részéből származik. A hatvanéves fa néhány éve egy villám miatt veszítette el a csúcsát. A fenyőt a következő napokban feldíszítik, és december 7-én kapcsolják fel a díszkivilágítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×