eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

A honvédség repülőgépeket vásárol - a nap hírei

A Fidesz frakció-vezetője szerint Közép-Európára nézve a legfenyegetőbb a betelepítési kvóta. Újraindulhat több magyar baromfitermék exportja Thaiföldre. Zimbabwében leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe államfőt a kormánypárt központi bizottsága. A nap legfontosabb hírei november 19-én.

A Fidesz parlamenti frakció-vezetője szerint Közép-Európára nézve a legfenyegetőbb az unió betelepítési kvótája, mert azokba az országokba kell irányítani a migránsokat, ahol még kevés van. Gulyás Gergely a Kossuth Rádióban elmondta: ez nemcsak Magyarország, de minden más állam számára is fenyegetést jelent, amelyik elutasítja a bevándorlást. A politikus a LIBE-bizottság jelentéséről szóló szavazásról azt mondta: a néppárti frakció jelentős része is megszavazta azt, és a magyar balliberális ellenzék egyik EP-képviselője sem ellenezte, ami szerinte felelőtlenség.

Újraindulhat több baromfitermék exportja Thaiföldre, miután a délkelet-ázsiai hatóságok feloldják a madárinfluenza miatti importtilalmat Magyarországgal szemben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Magyarország oktatási és gazdasági megállapodásokat kötött Thaifölddel.

Csapatszállításra és légi mentésre alkalmas repülőgépeket vásárol még az idén a Magyar Honvédség - közölte a vezérkari főnök. Benkő Tibor az M1-en elmondta: a magyar légierő igényei szerint átalakított használt gépeket a tervek szerint tavasszal, a missziós váltásokra állítják hadrendbe.

Hat év alatt csaknem másfél évvel csökkent a mentőautók átlagéletkora a fejlesztéseknek és a többletforrásoknak köszönhetően - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a kormány 2010 óta 74 százalékkal bővítette az Országos Mentőszolgálat forrását. Kitért arra is, hogy a béremelések révén a mentődolgozók jövedelme 2018-ban átlagosan 67 százalékkal lesz magasabb, mint 2016-ban volt.

Távozik a pannonhalmi főapátság éléről Várszegi Asztrik. A Kisalföld című lap tudósítása szerint a főpap a Szent Benedek-rendi monostor legrangosabb eseményén, a Szent Márton-napon jelentette be döntését. Várszegi Asztrik 27 évig vezette a Pannonhalmi Bencés Főapátságot.

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon. Herbai Máté szombat este vehette át az elismerést a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban. Enyedi Ildikó alkotása az idén elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért is versenyben van.

Még a decemberi uniós csúcs előtt beterjeszti javaslatait Brüsszelnek a brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére London – közölte a brit pénzügyminiszter. Philip Hammond nem adott számszerű választ arra, hogy a következő hetekben ismertté válhat-e a brit pénzügyi kötelezettségek mértéke.

Argentínában meghalt a menesztett katalán kormánytagok ellen vádat emelő spanyol főügyész. José Manuel Maza valamilyen fertőzéssel került kórházba Buenos Airesben.

Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a szegények első világnapján mondott beszédében hangsúlyozta: nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, jót is kell tenni, embertársaink szeretéséhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség.

Zimbabwében leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe államfőt a kormánypárt központi bizottsága, és a helyére a menesztett alelnököt választotta meg. A határozat szerint a politikusnak hétfő estig le kell mondani az államfői posztról, ellenkező esetben a zimbabwei parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást. A 93 éves Robert Mugabe 39 éve vezette az afrikai országot.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×