eur:
392.73
usd:
363.53
bux:
72273.12
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jöhet a hiteladósok új mentőöve

Jöhet a hiteladósok új mentőöve

A következő fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog hazai bevezetésére – mondta a Magyar Időknek a végrehajtói kar vezetője. Schadl György azt mondta: a kilakoltatási moratóriumot nemrégiben meghosszabbította a törvényhozás, a kilakoltatásmentes időszak alatt pedig akár életbe is léphetne az új szabályozás.

Jövő tavasszal sokaknak lehetne könnyebb a helyzete, ugyanis a Magyar Idők információi szerint az elsétálási jog bevezetésével már foglalkozik a kormány.

Rövid úton komoly jelentőségűvé válhat az a jogszabály-módosítás, amelyet nemrégiben szavazott meg a törvényhozás. A képviselők a közelmúltban határoztak arról, hogy átírják a végrehajtási törvénynek azt a passzusát, amely a kilakoltatási moratórium hosszát határozza meg.

A lakások kiürítését eddig december elseje és március első napja között tiltotta meg a jogszabály, az előterjesztést megfogalmazó kereszténydemokrata politikusok ehhez képest azt javasolták a képviselőháznak: a jövőben november 15-én, vagyis az eddiginél két héttel korábban kezdődjön meg a moratórium és két hónappal később, április végén járjon le.

Az új rendelkezés miatt több száz kilakoltatást kell elhalasztani - mondta a Magyar Időknek Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Az előre meghatározott dátumokat már nemigen lehet módosítani, vagyis az adósok a telet még a régi lakásukban tölthetik.

A moratórium meghosszabbítása módot adhat arra, hogy a törvényhozás rendezze a devizahitelezés egyik igencsak ellentmondásos kérdését. Többször is előfordult ugyanis, hogy bár az adós mindent megtett devizahitelének visszafizetéséért, végül mégsem lehetett elkerülni az ingatlan elárverezését.

"Az ilyen esetekben igazságos megoldás lehetne az úgynevezett elsétá­lási jog hazai bevezetése" – jegyezte meg a végrehajtók vezetője. A tengerentúlon alkalmazott módszer lényege, hogy ha az adós minden ér­demi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett – bizonyos feltételekkel – mentesül az esetleg fennmaradó tartozás megfizetése alól.

Schadl György szerint a hazai elsétálási jog például csupán a korábbi devizahiteleknél jöhetne szóba; mert az ilyen kölcsönök adósait korábban rendkívüli hely­zetbe hozta az árfolyamok elszabadu­lása. Emellett az elsétálás joga csak azokat illethetné meg, akik a banki hitelüket legalább részben megpróbálták törlesz­teni, miközben minden más fize­tési kötelezettségüket teljesítették - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Megrázó videó került elő az Árpád hídi tragédiáról

A felvételen jól látható, hogy a lopott taxival a forgalommal szemben közlekedő sofőr nagyon gyorsan hajt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Joseph Stiglitz: Trump veszélyes hazugságáradata

Joseph Stiglitz: Trump veszélyes hazugságáradata

Valami kimaradt a Joe Biden amerikai elnök és kihívója, Donald Trump televíziós vitáját követő kommentáradatból. Bár fontos, hogy a választók hogyan ítélik meg a jelöltek személyiségét és személyes erősségeit, mindenkinek emlékeznie kellene arra a híres mondásra, miszerint „a gazdaság a lényeg, te hülye!”. A Trump által a vita során hangoztatott egyértelmű hazugságok áradatában a legveszélyesebbek azok voltak, amelyek az ő és Biden gazdaságpolitikai teljesítményére vonatkoztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×