eur:
394.38
usd:
365.08
bux:
71478.49
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Egy feltétellel kisegíti az állam az adósságfelhalmozó kórházakat

Egy feltétellel kisegíti az állam az adósságfelhalmozó kórházakat

A Honvéd Kórház halmozta fel a legnagyobb tartozást, mintegy 3,8 milliárd forintot, egy hónap alatt félmilliárddal növelve a kifizetetlen tételek tömegét – derül ki az Államkincstár adataiból. A kormány múlt héten döntött a kórházak adósságának újabb konszolidálásáról.

Az egészségügyi intézmények szeptember végére 39,4 milliárd forint tartozást halmoztak fel – írta a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. A cikk szerint az adatszolgáltatásra kötelezett 663 intézmény nagyjából felének, 342-nek volt tartozása. Ebből 30 nap alatti elmaradása 151 intézménynek volt az államkincstár kimutatása szerint.

A legnagyobb adósságot a Honvédkórház halmozta fel, a hátralék szeptember végére 3,8 milliárd forint volt, félmilliárddal több, mint egy hónappal korábban. Szintén kilenc számjegyű tartózása van a Péterfy Sándor Utcai Kórháznak, a Békés Megyei Központi Kórháznak és a Pécsi Tudományegyetem kórházának, az összegek az említés sorrendjében 1,8, 1,5 és 1,3 milliárd forint. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelezte, a kormány ismét kórház-konszolidációba kezd.

„A kormány jóváhagyott 56 milliárd forintot, ezt az összeget a gazdasági minisztérium a tárca rendelkezésére bocsátja”

– mondta a miniszter. 

A kormánydöntés értelmében azon intézmények kapnak támogatást, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Az Államkincstár idézett adatai szerint a szeptember végi 39,4 milliárd forintos adósságállományból 200 millió az állammal, 100 millió pedig a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben áll fenn. A további 39,1 milliárd forint szállítókkal vagy szolgáltatókkal szembeni tartozás, amelyből 700 millió forint államháztartáson belülre irányul, vagyis összességében kicsit több mint 38 milliárd magáncégek követelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×