eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A régióban elsőként Magyarországon: fagyasztásos daganat-eltávolító eljárás

A régióban elsőként Magyarországon: fagyasztásos daganat-eltávolító eljárás

Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként a krioablációt. A fagyasztásos eljárással a jóindulatú melldaganatokat lehet ambulánsan és kíméletesebben kezelni. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már különféle szervek rosszindulatú daganatait is kezelik ezzel a módszerrel - mondta el az InfoRádióban Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa.

A fagyasztásos eljárás a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolítására alkalmas – mondta a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa, hozzátéve, hogy a krioablációnak köszönhetően elkerülhető a műtét, az azzal járó szövődmények és pszichés terhek is.

„A krioabláció során egy speciális kezelőtűvel szúrjuk meg a szervben lévő kóros szövetet, amelyet mínusz 20-40 Celsius fokra hűtünk le. Ennek hatására a keletkező jégkristályok roncsolják a kóros sejtek membránját, így azok elpusztulnak. A daganatot ellátó erek is elzáródnak, így a vérellátásuk is megszűnik.”

Deák Pál Ákos az eljárás célcsoportjaként a fiatal nőket említette, náluk jelentkeznek ugyanis a leggyakrabban a fibroadenomák. Ez az elváltozás bár nem okoz áttétet, nem veszélyezteti a beteg életét, növekedhet és eldeformálhatja az emlőket – jelezte a szakorvos.

„A nők tíz százalékát élete során valamilyen formában érinti.”

A radiológus szakorvos az eljárás előnyeit részletezve kiemelte, a beavatkozás

nem hagy nagyobb heget, nem kell összeölteni a bőrt.

Deák Pál Ákos hozzátette, ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel végezhető a kezelés. Az eljárás során az egész daganatot kezelik, de az nem tűnik el azonnal, egy hónap után 30 százalékkal kisebb az elváltozás, a fibroadenoma méretétől függően fél-egy év szükséges ahhoz, hogy teljesen eltűnjön – mondta a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa.

„A krioablációt számos rosszindulatú daganat kezelésében is használják, fontos eszköz a világban a prosztata-, máj-, vese- és csontdaganatok kezelésében. A rosszindulatú emlődaganatok kezelése ma még sebészi úton történik, de folynak már kutatások a krioabláció alkalmazására.”

Deák Pál Ákos fontos előrelépésnek nevezte, hogy a készülék már elérhető Magyarországon. A Németországban már rutinszerűen használt eljárás számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog – tette hozzá.

Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×