eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A forint lehet az új svájci frank - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, hogy meghosszabbították a nyomozást a Demszky Gábor főpolgármestersége alatt beszerzett Alstom metrókocsik ügyében. A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy rekordszámú rászoruló van a szociális várólistán.

A Magyar Idők arról ír, hogy meghosszabbították a nyomozást a Demszky Gábor főpolgármestersége alatt beszerzett Alstom metrókocsik ügyében. A lap úgy tudja: továbbra is két gyanúsított van, egy ember ellen pedig elfogatóparancs van érvényben. A vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával indult nyomozás határidejét legutóbb december 3-ig hosszabbították meg. Most január második feléig tolták ki a határidőt.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy rekordszámú rászoruló van a szociális várólistán, amelyen tavaly júniusban még alig több mint 21 ezer ember szerepelt, idén szeptemberben viszont már csaknem 30 ezer. A lap által megismert jelentés szerint a valóságban ennél is többen várnak üresedésre az idősotthonokban, a fogyatékossággal élők gondozóházában vagy épp a hajléktalanellátásban, sok helyen ugyanis már nem is nagyon vesznek fel új igénylőt a listára. A becslések szerint a tényleges várakozók száma meghaladja a 41 ezret.

Csökkent a közmunkások száma. Erről már a Világgazdaságban olvashatnak. Augusztusban 1,9 százalékkal voltak kevesebben, mint az előző hónapban. Nagy változást - 12 és fél százalékos csökkenést - a belépők számában tapasztaltak. A legtöbb közmunkást Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs- Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében regisztrálták.

A Portfolio arról ír, nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank. Egyre több elemző veti fel, hogy lassan nagyon megváltozhat a forint státusza a nemzetközi devizapiacon és finanszírozó deviza lehet belőle. A folyamat jelei már látszanak a piaci forgalomban, melynek szerkezete fokozatosan átalakul.

A napi.hu arról ír, aki ma - végrendelet útján - termőföldet örököl, de nem jogosult termőföld vásárlására, nem kaphatja meg az örökségét, a föld az államra száll, akinek fizetnie sem kell érte. Az Alkotmánybíróság az év végéig adott haladékot az Országgyűlésnek, hogy rendezze ezt az alkotmányellenes helyzetet.

A Világgazdaság azt írja, az építőanyag, illetve a speciális szakipari dolgozók hiánya is akadályozza a beruházások felfutását a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség értékelése szerint. Egyes építőanyagokra heteket, sőt van, hogy hónapokat kell várni, mindenekelőtt a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal. A teljes ágazatban 10-11 százalékos az átlagos drágulás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×