eur:
392.24
usd:
362.19
bux:
72099.36
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Érdemes amnesztiáért fordulni az államfőhöz?

Érdemes amnesztiáért fordulni az államfőhöz?

Az elmúlt 15 évben átlagosan százból két kegyelmi kérvényt írtak alá az államfők.

Évente átlagosan ezer kegyelmi kérvényt továbbít az igazságügyi miniszter a köztársasági elnökhöz, akinek alkotmányos joga az egyéni kegyelmezés – áll a portál cikkében. Az általános amnesztia, más néven közkegyelem pedig már az Országgyűlés hatásköre.

Az évenként beadott kérelmek száma nagy eltéréseket mutat: a legkevesebbet 2016-ban adták be, ekkor 495-en szerettek volna idő előtt szabadulni a jogerős büntetésükből. Ez az év volt az, amikor arányaiban a legtöbben részesültek is az elnöki kegyelemben. Az elmúlt 15 év 2 százalékos átlagához képest több mint kétszer annyi eséllyel adott amnesztiát, a fent említett kérelmekből 22 esetben, tehát közel 4,5 százalékos aránnyal. Érdekes tény, hogy – szintén az ő elnöklete alatt – 2014 volt a legszigorúbb év. Ekkor mindössze 4 kérelmező köszönhette neki a szabadságát a 753-ból, ami csupán 0,53 százalékos arány.

Az említett időszakban a legtöbb amnesztia-kérelem 2007-ben érkezett, az akkori elnök, Sólyom László asztalára. Ő ebből csupán 23-at, vagyis az igények 1,67 százalékát írta alá.

Mádl Ferenc az átlagos 2 százalék kegyelmezési aránynál engedékenyebb volt. Ötéves ciklusából három éven át, 2002-2004 között ennél arányosan mindig több kegyelmi kérvényt hagyott jóvá. Schmitt Pál egyetlen teljes hivatali évében, 2011-ben az átlagnál és elődjénél, Sólyom Lászlónál is kevesebb kegyelmi kérvényt hagyott jóvá.

Bár az igazságügyi tárca kegyelmi statisztikáiban Göncz Árpád köztársasági elnök hivatali évei nem szerepelnek, a lap korábbi sajtóhírekre hivatkozva úgy látja, hogy mind közül ő lehetett a legtöbb kegyelmet jóváhagyó államfő. A korábbi hivatalos közlések alapján megjelent cikkek szerint a kérvényezők mintegy 10 százalékának megkegyelmezett, ez az elmúlt 15 év átlagának csaknem ötszöröse. Az harmadik köztársaság első elnöke – még ideiglenes államfőként – az '56-os események forradalom és szabadságharccá nyilvánítását deklaráló törvény aláírása után, aznap aláírta első kegyelmi határozatát is, az utolsó halálraítélt büntetését enyhítette életfogytiglanra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×