eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Magyarország vétóval fenyeget - a nap hírei

A vízipar, az IT-szektor és a gyógyszeripar területén lát együttműködési lehetőséget Szingapúrral a magyar kormányfő. Magyarország akadályozni fogja Ukrajna európai integrációját a kisebbségeket sújtó oktatási törvény miatt. Megerősítené az európai biztonságpolitikát, új európai adót vetne ki a francia elnök. A nap legfontosabb hírei szeptember 26-án.

A többi között a vízipar, a mezőgazdaság, az IT-szektor és a gyógyszeripar területén lát lehetőséget az együttműködés erősítésére Szingapúrral a magyar kormányfő. Orbán Viktor a dél-kelet ázsiai országban Magyarország számára példamutatónak nevezte Szingapúr innovációban és szellemi téren elért eredményeit.

Blokkolni és vétózni fog Magyarország az Európai Unióban minden olyan lépést, amely Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az integrációs folyamatban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Petro Porosenko államfő aláírta az új ukrán oktatási törvényt. A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását korlátozó jogszabály ellen tiltakoztak a helyi nemzetiségek, továbbá Románia és Lengyelország is.

Budapest és Stockholm hadiipari együttműködésének erősítéséről egyeztetett a svéd védelmi miniszterrel Budapesten a honvédelmi tárca vezetője. Peter Hultqvist és Simicskó István a Gripen-flotta jövőjéről is tárgyalt. Legutóbb a Magyar Honvédség két Gripenjének 2015-ös balesetei miatt volt szükség a bérleti szerződés módosítására.

Továbbra is bízik abban az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hogy a baloldali pártok elfogadják az összefogásról szóló javaslatát. Botka László az érintett ellenzéki pártok többségének elutasító nyilatkozatai után arra kérte a tömörüléséket: ne kapkodják el a végleges választ.

Útmutatót tett közzé az élelmiszerek minőségének biztosítására az Európai Bizottság. A testület célja, hogy a tagállamok hatékonyabban kezelhessék a tisztességtelen gyártói magatartást a kettős minőségnél, és jobban érvényesüljenek az uniós jogok.

Európai adatfelvétel indul a háztartások pénzügyi helyzetéről. A Központi Statisztikai Hivatal október 2-ától december közepéig gyűjt információkat Magyarországon. Janák Katalin, főosztályvezető elmondta: a felmérésben egyebek között a jövedelmi helyzetről, fogyasztási és megtakarítási szokásokról vesznek fel adatokat.

Az európai biztonságpolitika megerősítését javasolja a francia államfő. Emmanuel Macron az Európai Unió reformját célzó tízéves útitervének bemutatásakor egy európai szintű adó kivetését is javasolta a pénzügyi tranzakciókra, amelynek teljes bevételét az oktatásra, az egészségügyre és az energetikai átmenetre épülő fejlesztési politikára fordítaná.

Egy felmérés szerint a németek többsége jónak tartaná, ha a következő ciklusban az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek közös kormánya vezetné az országot. Az ARD országos köztelevízióban ismertetett kutatás szerint a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett összetételt a németek 57 százaléka támogatja.

Kurdisztán függetlensége, az iraki kurdok akaratának tiszteletben tartása mellett áll ki Maszúd Barzani kurd elnök. A hétfői szavazáson az emberek több mint 90 százaléka igennel voksolt. A térségben Törökország és Irak mellett Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×