eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nőtt a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje - a nap hírei

12 évre emelte a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét az Országgyűlés. Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Kamatmentes lesz a Diákhitel-2, és nő a Diákhitel-1 összege. A nap legfontosabb hírei szeptember 19-én.

Egységesen 12 évre nő a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje - döntött a parlament. Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese korábban azt mondta: a javaslat arra a népszavazási kezdeményezésre reagál, amelyet Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő nyújtott be. Az aláírásgyűjtés vasárnap indult el, mellé állt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Momentum Mozgalom.

Elítélte az ukrán oktatási törvényt az Országgyűlés. A határozat megállapítja, hogy a jogszabály korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használati jogait, ellentétes az uniós normákkal és még Ukrajna alkotmányát is sérti. A képviselők a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeinek betartására szólították fel a kijevi vezetőket. Az ukrán házelnök közben aláírta az új oktatási törvényt és elküldte azt az államfőnek.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, de tovább lazított a monetáris kondíciókon. A testület az egynapos jegybanki betét kamatát mínusz 15 század százalékra csökkentette. Emellett mérsékelte a következő két évre szóló inflációs előrejelzést. Eszerint az idei 2,4 százalék után jövőre 2,5, két év múlva pedig 2,9 százalékos pénzromlásra számít a jegybank. A GDP-előrejelzésnél továbbra is azzal számol, hogy a bruttó nemzeti össztermék az idén 3,6 százalékkal nő.

Kamatmentes lesz a Diákhitel-2, és nő a Diákhitel-1 összege – jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte: a döntés októberben lép életbe és mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. A szabad felhasználású Diákhitel-1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget, a kamat továbbra is 2,3 százalék marad.

A Fidesz alelnöke szerint a választás két kérdése az, hogy folytatódhat-e az az építkezés, amit az ország megtapasztalt, és az ország saját védelmét képes lesz-e szavatolni. Gulyás Gergely az Inforádió Aréna című műsorában úgy vélte: a jelenlegi baloldal a teljes tagadásra épít. A nagyobbik kormánypárt megválasztott frakcióvezetője a Jobbiknál pedig alapvető hitelességi problémákat lát.

Összesen 14 milliárd forintos fejlesztést jelentett be a sürgősségi és baleseti gyermekellátásban az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt mondta: a korszerűsítésekkel létrejön a gyermeksürgősségi és a gyermek-traumatológia, rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés és műszerbeszerzés is. Hozzátette: a programba a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi - gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik.

A nemzetbiztonsági és belügyi vezetőktől, miniszterektől, a Nemzeti Bank és az adóhivatal vezetőitől várja a 2012-es azeri kiadatással kapcsolatos kérdések tisztázását a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Molnár Zsolt utalt rá, hogy az ügynek vannak a nemzetbiztonsági szolgálatokon túlmutató szálai is, mert a hírek szerint hét-, illetve kilencmillió dollár érkezhetett Azerbajdzsánból egy MNB-s számlára.

Az idén több mint 200 magyarországi település vesz részt a 16. Európai Mobilitási Héten - jelentette be Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos pedig elmondta: a közlekedés okozza a széndioxid-kibocsátás 24 százalékát Európában. Munkanaponként mintegy 1 milliárd euró veszteséget okoznak a dugók a kontinensen.

Elfogadta a magyar kormány fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága a két bangladesi menedékkérő ügyében. A testület elsőfokon hozott ítélete szerint 2015 őszen a röszkei tranzitzónában jogellenesen tartották fogva, majd küldték vissza Szerbiába a migránsokat. Az elsőfokon hozott ítélet értelmében Magyarországnak fejenként mintegy 5,8 millió forint kártérítést és perköltséget kellene fizetnie a felpereseknek.

Továbbra is a politikai megoldást sürgette Észak-Korea ügyében az ENSZ főtitkára a világszervezet közgyűlésének ülésén, az amerikai elnök azonban kész lenne a katonai fellépésre. António Guterres főtitkár úgy fogalmazott: nem szabad vakon háborúba rohanni Phenjannal, a nukleáris konfliktus nem elvont veszély. Donald Trump ugyanakkor a teljes megsemmisüléssel fenyegette meg Észak-Koreát, ha az Egyesült Államoknak meg kell magát védenie az esetleges phenjani támadások ellen.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×