eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál

Hétfőn derül ki a következő lépés a holland-ügyben

A külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, de Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül.

Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatornán péntek este, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

A miniszter elmondta: Bert Koenders holland külügyminiszter néhány órája telefonon felhívta őt, és azt mondta: "nyilvánvaló", hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott, ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, "nem boldog" a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget - idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami - fűzte hozzá -, már megtörtént.

Hozzátette: hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel,

az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és "még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja".

Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés - közölte.

Szijjártó Péter kiemelte: a holland külügyminiszter világossá tette, hogy a nagykövet nem kormánya álláspontját képviselte és elhatárolódott ettől, ő pedig "értékeli ezt a telefonhívást". Úgy folytatta: részletesen áttekinti a holland külügyminiszter nyilatkozatát.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, senkinek nem érdeke, hogy két EU-tagország egymással vitában álljon, de - fűzte hozzá - nem Magyarország kérte, hogy a holland nagykövet vonjon párhuzamot "a magyar kormány és a terrorszervezetek gondolkodásmódja között", ezért nem lehet nagyvonalúságot elvárni ebben a helyzetben. Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a vita egy pontra vezethető vissza: vannak az Európai Unióban bevándorláspárti és biztonságpárti kormányok, a hollandok a bevándorláspártiak közé tartoznak, a magyar kormány pedig a magyar emberek biztonságát tekinti elsődleges kérdésnek. A miniszter úgy fogalmazott: ezt a diplomáciai vitát a két ország között a holland nagykövet "elfogadhatatlan" nyilatkozata okozza.

Szijjártó Péter jelezte azt is: a gazdasági kapcsolatokat nem érinti ez a diplomáciai probléma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×