eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nagyon sokba kerülhet villogással jelezni a traffipaxot

Nagyon sokba kerülhet villogással jelezni a traffipaxot

A sebességmérésre villogással figyelmeztetik egymást az autósok, és mint kiderült, ez nem lenne jogsértő, ám a villogás, ha elvakítja a szembejövőt, igen, és sokba is kerül.

Jelenleg is zajlik a nagy rendőrségi traffipaxakció, és az autósok gyakran villogással jelzik egymásnak a sebességmérés veszélyére. A hvg.hu megkérdezte a rendőrséget, büntethet-e a figyelmeztető villogásért a rendőr.

A jogszabály azt mondja, tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.

A rendőrség szerint a villogástól függetlenül, az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja.

Azaz elvileg szabad a villogás, csakhogy a KRESZ szerint jogsértő, ha azzal a többi autóst elvakítjuk.

Ezért a rendőr, ha a körülmények alapján úgy dönt, hogy a villogás elvakította a többi autóst, akkor már büntethet. Helyszínen akár 15 ezer forintra, pénzbírság esetén pedig akár 30 ezerre is.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×