eur:
394.87
usd:
367.59
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

A bíróság szerint tisztességtelen a BKK pótdíj összege

A II. és III. kerületi bíróság érvénytelenítette a Budapesti Közlekedési Központ 32 ezer forintos pótdíjkövetelését egy megbírságolt utassal szemben - írja a Magyar Idők.

A törvényszék a parkolási pótdíjakkal összehasonlítva találta aránytalanul magasnak, ezért tisztességtelennek a BKK bírságát: míg a tetten ért, szabálytalanul parkoló autósoknak az egyszeri parkolási díj 40-szeresét kell befizetniük ha 30 napon túl sem rendezik pénzbüntetésüket, a tömegközlekedést jegy és bérlet nélkül igénybe vevők a 350 forintos vonaljegy árának 92-szeresére rúgó pénzbüntetésre számíthatnak az említett idő elteltével. Az eljáró bíróság az indoklásban a BKK bírságolási tételei közül csak a harminc napon túl befizetett, 32 ezer forintos pótdíjról tett megállapítást. Így nem emlegetett tisztességtelenséget a helyszínen befizetett, a 15 napon belül kiegyenlített, valamint a 15 és 30 nap közötti intervallumban rendezett bírságokkal kapcsolatban.

A BKK a Magyar Idők kérdésére közölte: az első fokon eljárt bíróság ítéleti indokolása nem tekinthető konzekvens bírói gyakorlatnak, továbbá visszautasították, hogy a pótdíj tisztességtelen mértékű volna. Közleményük szerint a pótdíj késedelmes megfizetése esetén alkalmazható összeg a szerződésszegő magatartás halmozódása alapján illeti meg a szolgáltatót. Arra is kitértek, hogy a szolgáltató a pótdíj alkalmazásával a menetdíj összege feletti, rendkívüli költségeit és kiadásait próbálja fedezni, ezért ha az utas szerződésellenes magatartást tanúsít, nem meghatározó a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×