eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga
Kecsmár Krisztián: gyengék a felsőoktatási törvény bizottsági kifogásai

Kecsmár Krisztián: gyengék a felsőoktatási törvény bizottsági kifogásai

A felsőoktatási törvénymódosításokról szóló európai uniós kifogások egy bírósági eljáráson gyengék lehetnek - mondta az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár. Kecsmár Krisztián a civil szervezetekről szóló törvény miatt indított eljárásról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A felsőoktatási törvénymódosításokról szóló európai uniós kifogások egy bírósági eljáráson gyengék lehetnek - mondta Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára.

 „Látjuk, hogy az Európai Bizottság alapvetően a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán a szolgáltatásnyújtás szabadságának sérelmét hozza fel, illetve az nem szükséges, aránytalan, stb., olyan jogi érveket, amelyek nem biztos, hogy megállnák a helyüket a bíróságon. Nem nagyon meggyőzőek ezek az érvek ebben a kontextusban. Olyan, mintha az Európai Bizottság gyorsan akarja bíróság elé utalni az ügyet. A kimenetele szempontjából nem lenne rossz, ha minél előbb megállapodás tudna születni.”

 Kecsmár Krisztián szerint az New York állammal folytatott egyeztetések hatással lehetnek a magyar állam ellen indított kötelezettségszegési-eljárásra is.

 „Egyértelműen fontos, hogy például Maryland kapcsán született egy nemzetközi megállapodás, illetve jól haladnak a tárgyalások New York állam kormányzójával is. Ezek olyan információk, amelyek szükségesek ebben az eljárásban.”

 Az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára a civil szervezetekről szóló törvény miatt indított eljárásról is beszélt. Hozzátette: a korábbi bírósági gyakorlat szerint a civil szervezetek regisztrációs kötelezettsége összhangban lehet az uniós joggal.

„Még a korlátozás szintjét sem éri el, de semmiképpen sem aránytalan vagy szükségtelen rendelkezés. Nagyon hosszadalmasan nem lehet kifuttatni ezt az ügyet.”

 Kecsmár Krisztián bízik benne, hogy az ügy nem jut bírósági szakaszba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×