Harmadik alkalommal adták át az Év Strandétele díjat. A Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor hangsúlyozta: fontos lenne, hogy megújuljon a balatoni strandkínálat a büfé szektorban is.
„Három éve, amikor létrehoztuk a díjat, még semmilyen szakmai elismerés nem volt az országban, ez volt az első, hogy egy egészséges verseny kialakuljon. Most már egyre több jó hely van, erős volt a mezőny, sőt Budapest is beszállt. Nem tudom, mikor volt ilyen utoljára, hogy egy gasztrotrendben a főváros követte a Balatont, de örömmel regisztráltuk, hogy már annyira beindult a beachfood-mozgalom, hogy már Budapesten, a Duna-parton nyílnak hasonló helyek.”
A díjazáskor figyelembe vették, hogy az étel helyi alapanyagokból, frissen készüljön – mondta Kardos Gábor.
„Minden, ami nem infralámpás hekk és fáradt olajban tocsogó lángos, hanem minél kreatívabb és izgalmasabb az étel, ami a környékünkre jellemző alapanyagokból készült, annál jobban díjazzuk.”
A Balatoni Kör szóvivője elmondta: idén az Év Strandélete díjat Bezerics Dániel Pulled Ponty, Húzott Ponty fantázianevű bagel szendvicse nyerte el.
„Egy bagel típusú vajas körkifli, ami helyben készül Gyenesdiáson, ebbe kerül egy bébispenóttal és fokhagymakompóttal megspékelt forró sajtos, hosszú ideig füstölt, marinált ponty hasaalja. Olyanoknak is ízlett ez a frissítő, üdítő, nyári szendvics, akik eredetileg nem szeretik a pontyot, sőt a halat sem. Sok volt a szendvics a döntősök között, de más műfajok megújítása is nagyon fontos. Vérzett a szívünk, hogy nem tudtunk mindenkit díjazni.”
Az év felfedezettje a fenyvesi strandbisztró, a Konyhám lett – mondta Kardos Gábor.