eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Elmondta a Momentum, miben van az ereje

Önállóan indul a Momentum a 2018-as országgyűlési képviselő választáson. A párt küldöttgyűlésének döntése szerint még csak tárgyalni sem hajlandóak az összefogásról az ellenzéki pártokkal. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András nem ért rá interjút adni, ezért az InfoRádió kérdéseire a párt szóvivője, Hajnal Miklós válaszolt.

Sok oka van, hogy a Momentum önállóan indul – jelentette ki Hajnal Miklós, a mozgalom szóvivője.

„Egyrészt már bizonyítottuk, hogy önállóan is erősek vagyunk, képesek vagyunk olyan akciókat végrehajtani, mint a NOlimpia, a plakátjavítás, a május 1-jei tüntetésünk.

A Momentum ereje részben ebben az önállóságában van.”

Hajnal Miklós kijelentette, az összefogás 2014-ben nem működött. Hozzátette, a hosszú távú változás eléréséhez új arcokra van szükség a politikában.

„Nem foghatunk össze olyanokkal, akik eddig tehetetlenek voltak, és nem tudtak mit kezdeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerével,

egy kormányzóképes csapatot kell grundolnunk.”

Emellett fontos az is, hogy meghaladják a jobb-bal megosztottságot, és aggódtak, hogy egy összefogással megnőhet a parlamenti küszöb – hangsúlyozta a Momentum szóvivője. Hajnal Miklós hozzátette, ha ugyanis több párt együtt indul, nem öt, hanem tíz vagy akár tizenöt százalékot kell elérni, emiatt ki is eshetnek ezek a pártok, noha önállóan akár be is juthatnak.

„Ez pedig nagyon megdobná a fideszes parlamenti helyek számát.”

Elsődleges cél a 2018-as kormányváltás, ez úgy lehet, ha a Fidesz minél kevesebb helyet kap – jelentette ki a szóvivő. Hajnal Miklós hozzátette, egy összefogással, ha megnő a parlamenti küszöb, és a többi párt nem tudja úgy növelni a bázisát, ahogy a Momentum az utóbbi fél évben, akkor veszélybe sodorják magukat is.

„Miközben reálisan veszélyt tudnánk jelenteni a Fidesz parlamenti helyeire.”

Hajnal Miklós kiemelte, a Momentumnak nem célja, hogy gyengítse az ellenzéket, hanem, hogy beindítsa Magyarországot és befejezze a rendszerváltást.

„Ehhez szükség van arra, hogy megszólítsunk rengeteg bizonytalan, inaktív, ellenzéki és kormánypárti, kiábrándult szavazót is. Rájuk mind célzunk.

Új tortát sütünk, nem a meglévőt szeleteljük.”

A párt a legutóbbi küldöttgyűlésen arról döntött, hogy önálló miniszterelnök-jelöltet választ, a bejelentése a program nyilvánosságra hozatala, október 15-e után várható - mondta el a Momentum szóvivője.

„Most kezdődött meg a párbeszéd az elnökségen és a küldöttgyűlésben, hogy párton belülről vagy kívülről választunk-e miniszterelnök-jelöltet.”

A Momentum finanszírozására vonatkozó kérdésre a párt szóvivője azt mondta, pénzük tagdíjakból, adományokból és nagyobb egyéni támogatásból van, valamint mivel 106 jelöltet állítanak, állami támogatásra is számítanak.

„Rengeteg önkéntessel dolgozunk, több mint ezren vagyunk a pártban és legalább ennyi aktivistával dolgozunk, ez lehetővé teszi, hogy gazdaságosabban, hatékonyabban működjünk és innovatív eszközökhöz nyúljunk. Látható, hogy hiába plakátkampányolnak az országban tonnaszámra, mégsem nő drasztikusan a pártok támogatottsága. Nem érdemes mindig egyfajta üzenetet sulykolni az óriásplakátokon,

az emberek ennél kifinomultabb és mérsékeltebb politikára vágynak.”

A támogatóikra vonatkozó kérdésre Hajnal Miklós úgy válaszolt, rájuk bízzák, nyilvánosságra hozzák a nevüket vagy sem.

A Momentum programjában a korábbi fontos témák: a szolidaritás, a teljesítményelvűség és a pozitív nemzetkép mellett jobboldali témák: nemzet- és egyházpolitikai kérdések nagy hangsúllyal szerepelnek majd, és alakult egy egyházügyi munkacsoport is – mondta a párt szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×