eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Súlyos járvány terjed a határainknál

Újabb kárpátaljai térségekben mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Az országos főállatorvos itthon a szabályok fokozott betartására figyelmeztet.

Az elmúlt hetekben több tagállam is egyre több afrikai sertéspestises megbetegedést jelentett – közölte az országos főállatorvos.

„Csehországban is megjelent a betegség vaddisznókban, ami

egyértelműen felelőtlen, gondatlan emberi tevékenységre utal.

Ukrajnában, a magyar határhoz közel újabb sertéspestises járványkitöréseket jelentettek, így a magyar sertésállomány védelme érdekében nagyon fontos, hogy az állattartók is betartsanak minden járványvédelmi intézkedést.”

Az afrikai sertéspestisre a házi sertés és a vaddisznó is fogékony – mondta el Bognár Lajos. Az országos főállatorvos kiemelte, két úton fertőződhet az állomány: egyrészt természetes úton a vaddisznók által, másrészt emberi tevékenységgel. Ezt utóbbit kell megakadályozni – hangsúlyozta Bognár Lajos.

„Szigorúan tilos ismeretlen eredetű élőállatot, takarmányt, különösen élelmiszer-hulladékot a házi sertésekkel etetni. Meg kell akadályozni a vaddisznók és a házi sertések közvetett vagy közvetlen találkozását, megfelelő kerítéssel kell védeni a külterületen tartott állatokat, illetve olyan takarmányt semmiképpen sem szabad adni, amivel vaddisznó érintkezhetett.”

Az országos főállatorvos hozzátette, különösen fontos, hogy vadászat esetén a vaddisznó kilövése során keletkező hulladékkal a házi sertések ne találkozhassanak.

„A betegség emberre nem veszélyes, viszont komoly gazdasági kárt okoz, mert nemcsak az élőállatokat érinti. Különösen szigorú exportkorlátozások lépnek életbe a hús- és húskészítmények tekintetében.

Ezért nagyon fontos betartani az alapvető járványügyi előírásokat.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×