eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Viktor: összekapcsolódik Izrael, Európa és Magyarország biztonsága

Orbán Viktor: összekapcsolódik Izrael, Európa és Magyarország biztonsága

A gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt egymással szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Budapesten.

Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében.

"Azzal a szándékkal ültünk tárgyalóasztalhoz, hogy a két ország és a két nemzet történetében új fejezetet nyissunk.

A megbeszélések a jövő körül forogtak" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, Izrael a harmadik legfontosabb befektető Magyarországon, 172 izraeli vállalat 4570 embernek ad munkát így Izrael fontos része a magyar nemzetgazdaságnak.

"A magyar kormány arról döntött, hogy a magyar Eximbank egy körülbelül 600 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg magyar-izraeli közös vállalkozások és projektek számára."

A magyar kormányfő Közép-Európát a kontinens legizgalmasabb, legdinamikusabb, leggyorsabban fejlődő részének nevezte.

"Meggyőződésem, hogy az európai gazdaság jövője Közép-Európában van. Ez még hosszú-hosszú évekig így lesz.

Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt mondom, hogy ha a közép-európai országok növekedése nem létezne, akkor az európai unión belül nem lenne gazdasági növekedés" - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor: összekapcsolódik Izrael, Európa és Magyarország biztonsága

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az üzleti fórumon azt mondta, Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek. Ismertette: megállapodtak egy közös technológiai fejlesztési munkacsoport létrehozásában, Magyarország és a V4 államok részvételével. Kijelentette, hogy Magyarország iránt természetes az izraeli vonzódás. A kormányfő az mondta, Izrael és Magyarország tanulhat egymástól.

Kora este a Dohány utcai zsinagógában tett látogatás után Orbán Viktor arról beszélt, Izrael és Közép-Európa, Izrael és Magyarország olyan jövőt képzel el, amelyben fontos dolgok kötik össze őket, mint például a hazájuk és a nemzetük iránti szeretet, a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a kultúráik közötti mély kapcsolat.

"Olyan időket élünk, amikor Izrael és Európa, benne Magyarország biztonsága összekapcsolódik"

- mondta a magyar miniszterelnök.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a zsinagógában Herzl Tivadart a modern Mózesnek nevezte.

"A lehető leghihetetlenebb transzformációt hajtotta végre az emberiség történetében. Azt a népet, amely úgy tűnt már, mintha nem létezne, visszahozta az élők sorába, és azt mondta, a "zsidó problémára" az a megoldás, hogy legyen egy zsidó állam".

Az izraeli kormányfő azt mondta, sok látogatás követi még a mostanit, jövőre például a visegrádi négyek látogatnak Jeruzsálembe. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke sok más mellett arról beszélt, Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége mindig segítette és a jövőben is segíteni fogja Magyarország és Izrael barátságát.

"Múltunk és jövőnk összeköt bennünket, ahogyan Magyarország és Izrael szeretete is".

Heisler András azt mondta, miközben jók a magyar-izraeli kapcsolatok, mindig vannak a magyarországi zsidó közösség életét zavaró jelenségek. Üdvözölte Orbán Viktor keddi nyilatkozatát, amelyet "jó irányba tett lépés"-nek nevezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×