eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Mégis jöhetnek a gazdasági bevándorlók, de tovább is mennek

Akár már a tízezer főt is elérheti a hazánkban dolgozó, harmadik országból érkezett vendégmunkások száma, azonban sokuk egyik napról a másikra már az Európai Unió más tagállamában próbál szerencsét a Magyarországon kiállított munkavállalási engedély birtokában – tudta meg a Magyar Idők.

Döcögősen indult a harmadik országból, elsősorban Ukrajnából érkező vendégmunkások hazai foglalkoztatása – tudta meg a Magyar Idők. László Zoltán, az ipar területén a legtöbb helyen jelen lévő Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke a lapnak elmondta, a kormány első lépcsőben lerövidítette a munkavállalási engedélyek kiadásának hatósági ügyintézését tavaly, ezt követően júliustól bizonyos szakmáknál el is törölte az engedélykötelezettséget.

A szakszervezet információi szerint ma nagyjából tízezer fő lehet a harmadik országokból, elsősorban Ukrajnából érkező dolgozók száma, leginkább a feldolgozóipar, a raktározás, valamint az építőipar területén.

De nem sima a külföldi munkavállalók integrálása – hívta fel figyelmet a VSZSZ alelnöke. Több olyan eset is előfordult az elmúlt időszakban, hogy az engedély ki- állítását, majd a munka felvételét követően az ideérkezett munkavállalók továbbmentek valamelyik nyugat-európai országba.

Ez a lehetőség törvényes, ugyanis az itthon kiállított engedély az egész unió területére érvényes, a lelépett munkavállalók száma meghaladhatja a több ezer főt.

Szintén elterjedt jelenség, hogy nincs rendben a dolgozók papírja a szakmájukról. Ez azért is fordulhat elő, mert Ukrajnában kisebb ügyeskedéssel bármilyen iratot meg lehet szerezni. Ugyanakkor a foglalkoztatók emiatt sok ideérkezőt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak beállítani az adott munkakörbe.

László Zoltán arról is beszélt, hogy a dolgozók vendégmunkásokkal kapcsolatos reakciói vegyesek. A legtöbb helyen könnyedén beilleszkednek az ukránok, ugyanakkor ennek ellenkezőjére is volt példa. A hazai dolgozók viszont több esetben is hátrányosan érezték magukat. Előfordult olyan eset, hogy ugyanazért a bérért foglalkoztatták a hazai és a külföldi munkavállalót, viszont utóbbiak ingyen kaptak szállást, ami az itthoniaknak nem jár.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×