eur:
395.06
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Lézerfénnyel vakították el egy utasszállító pilótáját Budapest felett

Belelézereztek egy Budapest fölött haladó személyszállító gép pilótájának a szemébe emiatt a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását – tudta meg a Bors. A repülő épp Buda felett volt 1000-1500 méter magasan, kétszáz emberrel a fedélzetén.

A lap megkereste a  repülőtéri rendőrséget, ahol annyit elismertek: július 11-én az irányítótorony értesítette őket, hogy egy járatra lézerfénnyel világítottak. Azt azonban nem árulták el, hogy melyik gép volt az érintett, és hogy hányan utaztak rajta. Kiderült,

havonta három-négyszer érkezik hasonló bejelentés a hatósághoz.

Ha lézerrel a pilóta szemébe világítanak vele, a fény elvakítja, és zavaró utóképek maradnak a szemében. Ráadásul az ilyen elvakítások a repülés kritikus időszakaiban, leszálláskor és felszálláskor történnek. Hatalmas probléma, hogy lehetetlen meghatározni, honnan érkezik a lézer fénye, így kicsi az esélye, hogy a lézerező személyt felelősségre vonják. Pedig Magyarországon három év börtönnel sújtják a légi közlekedés veszélyeztetését. Halálos tömegszerencsétlenség okozása esetén 15 évre is rács mögé kerülhet az elkövető. 

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×