eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Béremelést követelnek a köztisztviselők - a nap hírei

Több mint 5 ezren vettek részt a köztisztviselők munkabeszüntetésében. A következő években 700 milliárd forintra is bővülhet a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatára fordítható összeg. Megkezdődött a brit kiválási tárgyalások második fordulója. A nap legfontosabb hírei július 17-én.

Több mint ötezren vettek részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által hirdetett munkabeszüntetésben - közölte az érdekképviselet elnöke. Boros Péterné az InfoRádióban elmondta: a kétórás demonstrációval is a bérkövetelésükre kívánták felhívni a figyelmet. Hozzátette: az érdekképviselet első lépésben 25 százalékos, 3 év alatt összességében 50 százalékos emelést követel. Boros Péterné szólt arról, hogy a kormányzattal augusztus elején folytatódnak a tárgyalások.

Támogatják a közalkalmazottak bérköveteléseit a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok. Az MSZP és a Jobbik a helyzet mielőbbi rendezését sürgeti, az LMP szerint pedig Rogán Antal minisztériumának propagandára szánt keretéből lehetne bért emelni. A kormánypártok támogatnak minden olyan bérkövetelést, amelyre lehetőséget ad a gazdaság helyzete, de csak közvetítő szerepet játszhatnak, mert a béremelés az önkormányzat hatásköre. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csaknem egy hónapja azt mondta: a közalkalmazottak bérkövetelése jogos, de nem teljesíthető.

Az egészségügy lemaradását, hátrányát nem lehet pár nap alatt ledolgozni - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Szent János Kórház nővérszállójának felújításával kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány 2010 óta 500 milliárd forintot fordított a kórházak megújítására. A felújítások és eszközbeszerzések mellett a tárcavezető szükségesnek nevezte az ágazatban a bérfejlesztést, ami 2010 óta két ütemben meg is történt.

Már ebben az évben 40 milliárd forintot fordít a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára a kormány. Az összeg a következő években 700 milliárdra is bővülhet - jelentette ki az Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. Cserháti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: 21 milliárd forintot ad az állam a fővárosi kórházaknak arra, hogy diagnosztikai műszereket vásároljanak. A 40 milliárdos keret másik részét a tervezési közbeszerzések pályázataira költik el.

Csütörtökig Budapesten tárgyal az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahut 3 napos látogatása alatt fogadja Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök. Az izraeli kormányfő részt vesz a V4-ek találkozóján is. A TEK az útvonal-korlátozásokat, tekintettel a FINA VB miatt bevezetett egyéb korlátozásokra is, csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartja fenn.

Továbbra sem tartja megoldásnak a migrációt a világ problémáira az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen mondta ezt, a maiduguri püspök előadása előtt. A miniszter hangsúlyozta: nem a migráció, hanem a helyben segítés a megoldás. Közlése szerint ezért hívott meg a kormány egy ösztöndíjprogramban keresztény fiatalokat Magyarországra. A maiduguri püspök kiemelte: Nigériában a Boko Harammal szembeni harcban az egyik legnagyobb ellenség a korrupció.

A brüsszeli tehetetlenség veszélybe sodorja az embereket - jelentette ki az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: nincs vesztegetni való idő az Európát érintő migrációs válság megoldásában. Diplomáciai források szerint a tanácskozáson megakadályozta a földközi-tengeri uniós misszió meghosszabbítását Olaszország. A misszió hatálya július 27-én jár le, de egyes szakemberek szerint az Róma számára egy ideje már inkább nehézséget, mintsem segítséget jelent.

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója Brüsszelben. A június 19-i első egyeztetésen a felek mindössze a menetrendről egyeztek meg. A mostani fordulónak az állampolgári jogok, a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek és az ír-északír határellenőrzés kérdései lesznek a középpontjában.

Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvátországi Dalmáciában. A legsúlyosabb a helyzet Split-Dalmát megyében, ahol több falut is körbevett a tűz, több helyi lakost is turistát is evakuáltak. Több településen nincs víz és áram. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×