eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újra forgalomba állnak a felújított metrók - a nap hírei

Európa biztonsága számára fontosnak tartja Egyiptom menekültpolitikáját a kormányfő. Plakátkampányt indít az LMP a megújuló Magyarországért. Hazaérkezett a Green Holidays külföldön rekedt utasainak első csoportja. A nap legfontosabb hírei július 4-én.

A magyar miniszterelnök szerint nemcsak Egyiptom, hanem az egész Európai Unió védelmét és stabilizálását szolgálja az észak-afrikai országban lévő migránsok feltartóztatása. Orbán Viktor a visegrádi államok kormányfői és az egyiptomi elnök budapesti találkozója után hangsúlyozta: a líbiai helyzet konszolidálására képes erőknek együtt kell működniük, hogy ismét erős politikai vezetése legyen Líbiának. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerint országa és a visegrádi államokkal megerősített kapcsolata még jobban biztosítja a stabilitást és a biztonságot a mediterrán térségben.

Sikeresnek tartja a magyar-orosz gazdasági együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. A Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter közölte: a szankciók miatti visszaesés után az év első harmadában 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a magyar export 24 százalékkal bővült, és elérte a 600 millió dollárt. Hangsúlyozta: a gyógyszeripar exportja 40 százalékkal bővült, és a Richter mostanra a 10 legnagyobb piaci részesedésű gyógyszeripari cég egyike lett Oroszországban.

Májusban a háztartások több hitelt vettek fel, mint törlesztettek, a vállalatok azonban nettó hiteltörlesztők voltak - közölte a nemzeti bank. A szezonálisan kiigazított adatok szerint mindkét szektorban nőtt a betétek állománya. A háztartások hitelállománya 16,7 milliárd forinttal emelkedett. A nem pénzügyi vállalatoké csak a tranzakciókat figyelembe véve 3,8 milliárd forintos csökkenést mutatott. A háztartások betétállománya valamivel több mint 50 milliárd forinttal, a nem pénzügyi vállalatoké 142,7 milliárddal nőtt.

Októbertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet információ a magyar számlatulajdonosokról az adóhatósághoz. A NAV június végéig adott lehetőséget arra, hogy ne a revizorok tárják fel egy ellenőrzéskor a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót. Az államkasszába április végéig 880 millió forint érkezett.

Országosan több mint 100 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekre - közölte a családügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta: ez az összeg lehetővé teszi új óvodák és bölcsődék építését, a meglévők felújítását és bővítését. A jelenlegi adatok alapján az óvodáskorú gyermekeknek több mint 99 százaléka jár óvodába.

Az ombudsman szerint a magyar állam nem biztosítja a fogyatékos gyermekek oktatását. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: Székely László megállapította, hogy bár a köznevelési törvény állami közszolgálati feladatként határozza meg a hátrányos megkülönböztetést elutasító, befogadó oktatási rendszer működtetését, a jogszabály értelmező rendelkezése hiányos a súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók esetében.

Plakátkampányt indít az LMP a megújuló Magyarországért. Az ellenzéki párt szerint öt fő ponton kell megújítani az országot. Az LMP közölte: a magyar embereknek tisztességes megélhetésre, igazságos családpolitikára, valamint megújuló energia-politikára van szükségük, emellett új alapokra kell helyezni az egészségügyet és az oktatást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint az idén átlagos termés várható, tavalyhoz képest azonban csökken majd a termés mennyisége. Győrffy Balázs, a köztestület elnöke azt mondta: 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból, ez kihat a növényi kultúrákra. Pintér Sándor, belügyminiszter július 1-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, így a gazdák öntözéskor mentesülnek a vízkészlet-járulék fizetése alól.

A BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint világviszonylatban és Budapesten is a metrózás az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód. Bolla Tibor úgy vélekedett: a felújított szerelvények hibái nem olyan súlyosak, mint ahogyan az sok helyen megjelent, azok nem veszélyeztették az utasbiztonságot. A tervek szerint azonban a hét második felében ismét forgalomba állnak a felújított szerelvények a 3-as vonalon.

Hazaérkezett a Green Holidays külföldön rekedt utasainak első csoportja. A 194 ember már a reptéren tájékoztatást kapott a kárbejelentés lehetőségeiről. A tervek szerint szerdára az iroda valamennyi utasa megérkezik Törökországból. Az újabb csőd miatt az utazási irodák szabályozásának átalakítását javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szervezet a vagyoni biztosíték emelését, vagy más kötelezettségvállalás előírását szorgalmazza.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×