eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Díjazzák a családbarát vállalatokat

Díjazzák a családbarát vállalatokat

Ötvenmillió forinttal támogatta a kormány a gyermekvállalást népszerűsítő Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat. A szervezet így országos hálózattá fejlődött - mondta az InfoRádióban Skrabski Fruzsina, a mozgalom vezetője.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a kezdetek óta együttműködik a kormánnyal, de piaci cégek támogatásából igyekszik megélni – mondta a szervezet vezetője. Skrabski Fruzsina hozzátette, az Emberi Erőforrások Minisztériumától év végén kapott, ötvenmillió forintos támogatásból országszerte 12 helyi szervezet alakult.

A mozgalom vezetője elmondta,

az így országossá bővült hálózat célja az aktív közösségteremtés, mert mint fogalmazott: támogató közösségekben születnek meg a kívánt gyerekek.

„Ilyen például a családbarát vállalat, mi ezeket díjazzuk. Azt látjuk, az ilyen cégekben kimagasló a gyerekszám.”

A mozgalom munkájáról szólva Skrabski Fruzsina kiemelte: konferenciákon, népszerűsítő kiadványokkal próbálják elérni a fiatalokat és rávenni őket, hogy merjenek családot alapítani. Mint mondta, vannak gyermekvállalást népszerűsítő termékeik is.

„A fehér, mintás babazászló arra szolgál, hogy

ne csak akkor legyen a házon zászló, ha meghal valaki, akkor is, ha baba születik.

A vándorbölcsőt pedig félévente sorsoljuk, mindig más baba kerül bele.”

Díjazzák a családbarát vállalatokat

Skrabski Fruzsina elmondta: családbarát felsőoktatási programot indítottak, egyelőre azt kutatják, milyen támogatás kell ahhoz, hogy a fiatalok már egyetemi éveik alatt gyermeket vállaljanak, ahogyan ezt a szüleik generációja tette.

„Családi kollégiumi szobák, rugalmas órarend, támogatás. Az év végén elkészülő reprezentatív kutatás alapján javaslatokat készítünk a kormánynak.”

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője szólt arról is, hogy

kiemelten foglalkoznak az édesapákkal,

külön apa munkacsoportot alapítottak, és évente három-négy konferenciát is szerveznek, ahol az apák szerepét vizsgálják a családban - mondta Skrabski Fruzsina.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a közös sajtótájékoztatón kiemelte: vannak Magyarországon civil szervezetek, amelyek "valódi értékeket közvetítenek, valódi ügyek mellé állnak, és valódi emberek állnak mögöttük. Ezekkel a szervezetekkel igyekszünk a lehető legtöbb formában együttműködni, hiszen az értékeink és a céljaink hasonlók, az eszköztárunk viszont különbözik".

Az államtitkár elmondta, a mozgalmat alapító Kopp Máriáról és férjéről, Skrabski Árpádról elnevezett nemzetközi demográfiai kutatóintézetet hoznak létre a közeljövőben, hogy ebben a formában is őrizzék a házaspár örökségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×