eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Így ne használjuk a légkondit, ha nem akarunk betegek lenni

Így ne használjuk a légkondit, ha nem akarunk betegek lenni

Súlyos betegséget is okozhat a légkondicionáló helytelen használata – mondta az InfoRádió érdeklődésére a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa.

A nagyon jelentős hőmérséklet-különbség sokféle felső légúti betegséget és fülbetegséget okozhat. Ezért fontos, hogy a kinti hőmérséklet és a légkondicionált helyiség hőmérséklete között ne legyen nagyon nagy különbség – figyelmeztetett Noszek László.

„A 4-5 Celsius-fokos különbség elfogadható, de a 10-15 fokos különbség már nagyon megterheli a szervezetet”

- mondta.

Kiemelte: a legveszélyesebb az, ha a nagy hőmérséklet-különbségű légáramlás közvetlenül ránk irányul.

Az osztályvezető-főorvos szerint a jelentős légáramlás egyébként sem jó, de ha az közvetlenül ránk áramlik, ráadásul még hűvös is, akkor az semmiképpen nem szerencsés.

„Éppen ezért próbáljuk meg úgy állítani a légkondicionáló berendezést, hogy az ne közvetlenül az arcunkra, a testünk fedetlen részeire érkezzen, még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy egy rövid ideig jól esik, ha ez a hideg áramlás felfrissít. Ez ugyanis

már néhány perc alatt komoly problémákat okozhat”

- mondta Noszek László.

Elmondta, hogy szélsőséges esetben akár komoly bakteriális fertőzést is okozhat a légkondicionáló berendezés.

Így ne használjuk a légkondit, ha nem akarunk betegek lenni

„A légáramlás általában kiszárítja, kihűti a nyálkahártyát, aminek következtében romlik annak a védekezőképessége, illetve az itt lévő potenciális kórokozók fertőzéseket okozhatnak.

Így a baktériumok és a vírusok a jelentős hőmérséklet-változás hatására súlyos betegségeket indíthatnak el nyáron is”

- figyelmeztetett a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×