eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Lehet, hogy máshol épül fel a dél-budai szuperkórház

Lehet, hogy mégsem a XI. kerületi Dobogó nevű városrészben épül fel a leendő dél-budai szuperkórház. A kormány szerint ugyanis a területnek már állami kézben kellene lennie, és ha ez július 8-ig nem teljesül, máshol jelölik ki az új kórház helyét - írja a Magyar Idők.

A kabinet egyúttal arról is határozott, melyik kórház mennyi forráshoz jut a fővárosi és Pest megyei kórházfejlesztés első ütemében.

Nagyon szűk határidő, alig több mintegy hét áll a nemzeti fejlesztési miniszterrendelkezésére ahhoz, hogy megkösse a leendő dél-budai szuperkórház helyszínéül szolgáló ingatlan állami tulajdonba vételéhez szükséges szerződéseket.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint ugyanis nem halad megfelelőütemben az Egészséges Budapest Program (EBP) dél-budai centrumának, vagyis a dél-budai szuperkóháznak a beruházása, ám az építkezéssel kapcsolatban a kormány szerint nem engedhető meg további időveszteség.

A kabinet utasította Seszták Miklós minisztert, hogy legkésőbb július 8-ig kösse meg a dél-budai centrum helyszínéül javasolt ingatlanok állami tulajdonba vételéhez szükséges szerződéseket,

ellenkező esetben a kormány eláll a vételi szándékától, és a beruházást más helyszínen valósítja meg.

A kabinet még tavaly ősszel döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként,az M7/M1-es autópályák bevezető szakaszánál található, a középkorban vesztőhelyként használt Dobogó nevű városrészen építik meg a dél-budai szuperkórházat. Az elképzelések szerint egy 1058 ágyas modern tömbkórházat húznának fel ide.

A kormány arról is döntést hozott, melyik kórház mennyi pénzhez jut a fővárosi és Pest megyei kórházfejlesztés első ütemében. Az összesen 40 milliárdforint költségvetési forrásból 18,3 milliárdot már az idén el lehet költeni a 2018-as költségvetés terhére. Ebből az összegből döntően a kórházak felújítását, komfortosítását kell megoldani,míg 21,7 milliárd forint jut orvostechnológiai fejlesztésekre.

A Magyar Közlönyben olvasható tételes lista szerint a Szent István-Szent László Kórház és az Országos Kardiológiai Intézet bázisán, a Nagyvárad téren megvalósuló dél-pesti szuperkórház több mint 5,2 milliárd, míg a Honvédkórházból kialakítandó észak-pesti centrumkórház több mint 3,7 milliárdforintot kap. A leendő dél-budai szuperkórház tervezésére csaknem 2,3 milliárdforintot hagyott jóvá a kormány.

Emellett 22 további fővárosi és Pest megyei kórház jut támogatáshoz: a legnagyobb fejlesztési forrást, több mint 3,3 milliárdot a Szent Imre Kórház kapja, de jelentős összegből, 2,9 milliárdból újulhat meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház;mintegy 1,9 milliárdból a Szent János Kórház, több mint 2,1 milliárdból a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, több mint 1,7 milliárdból a Szent Margit Kórház és majdnem 1,4 milliárdból az Uzsoki utcai Kórház.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×