eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Megszólalt a BKK a villamosok fékje ügyében

Megszólalt a BKK a villamosok fékje ügyében

A járművek vezetői gyengének tartják a fékeket, és a beállításuk sem tökéletes szerintük. A BKK közölte: a villamosok rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal és megfelelnek a vonatkozó szabványoknak.

Több a BKV utasait érintő baleset is elkerülhető volna, ha átalakítanák a budai fonódó és az 1-es villamos vonalán közlekedő CAF-szerelvények fékrendszerét – mondták az InfoRádiónak a járművek vezetői. Gyengének tartják a villamosok fékerejét, ezért

hosszabb fékúttal kell számolniuk

mondta Kolák András, az Egységes Közlekedési Szakszervezet tisztségviselője.

Ezenfelül, ha egy a villamos elé lépő gyalogos vagy bevágó autós miatt a vezető vészfékezésre kényszerül, akkor annak ellenére, hogy esetleg elhárult a külső vészhelyzet,

nem tudja feloldani a fékhatást a vezető,

a rendszer mindenképp állóra fékezi a szerelvényt. Ez pedig Kolák András szerint gyakran balesethez vezet az utastérben.

Nem érkezett kifogás

A BKK érdeklődésünkre közölte: a  CAF villamosok fékjeinek nem megfelelő hatásával kapcsolatos kifogás nem érkezett a villamosok karbantartásért, javításért felelős járműműszak szakterülethez. Hozzátették ugyanakkor, hogy a CAF villamosok karbantartását, hibajavítását a villamosok leszállításától számított 3 évig, azaz 2019 nyár elejéig a járműgyártó CAF cég végzi.

A járművek fékrendszerét a Knorr-Bremse szállította, a BKK közlése szerint a villamosok megfelelő típusbizonyítvánnyal rendelkeznek, az uniós és hazai törvényi és előírásbeli követelményeket teljesítik, a fékberendezések megfelelnek a fékek teljesítőképességének követelményeit előíró szabványnak. A járműveket és berendezéseiket – beleértve a fékrendszert is – a karbantartási dokumentációban előre meghatározott ciklusrend szerint átvizsgálják.

"A Budapesten közlekedő CAF Urbos 3 típusú, 5 részes villamosok típusengedélyét 2015. augusztus 26-án, a 9 részes villamosok típusengedélyét 2016. február 15-én adta ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság, természetesen a megfelelő dokumentumok  (mérési jegyzőkönyvek, teszteredmények) birtokában" - közölték.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×