eur:
394.91
usd:
366.01
bux:
71498.04
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Éjféltől drasztikus változások jönnek

Éjféltől drasztikus változások jönnek

Nagyon sok jogszabály változik 2017. július elsejével. Drágul a cigaretta, megszűnik sok mobiltelefonszám, marad a benzin adója, de csökken a diákhitel kamata, és jönnek a nyugdíjas-szövetkezetek.

Dohány adója

Július elsejétől a cigaretta adója 16 200 forint lesz, plusz az eladási ár 25 százaléka, de legalább 29 200 forint ezer darabonként. A vágott dohány kilója után 17 300 forintot kell fizetni az év második felétől, a szivar és szivarka adója az eladási ár 14 százaléka, de legalább 4180 forint lesz ezer szálanként - derül ki a Napi.hu összeállításából.

SIM-adategyeztetés

Letelik a feltöltőkártyás mobiltelefon előfizetők számára az adategyeztetésre adott határidő, így a nem azonosított SIM-kártyák előfizetése július 1-jétől megszűnik. Akár több mint százezer ügyfél is azonosítatlan is maradhat. Az ügyfelek új szerződéssel visszakapják a korábbi hívószámukat és egyenlegüket.

Jövedéki szabályozás

Az új jövedéki törvény is július 1-jén lép hatályba. Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. 

Üzemanyag jövedéki adója

A NAV számítása szerint 51,257 dollár volt a Brent ára április 1. és június 15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad. 

Lakástakarék

A lakáscélra megtakarítók számára fontos, hogy szombattól a lakástakarékoknál az úgynevezett kiutalási időszak két hónapra csökken majd az eddigi három hónapról. Emellett a lakás-takarékpénztárak az eddigi 75 százalék helyett mostantól már szabad eszközeik 90 százalékát helyezhetik ki áthidaló kölcsönként.

Diákhitelkamat

Rekord alacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció kamata július 1-jétől az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel 2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék. A Diákhitel 1-nél havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető az ügyfél által meghatározott célra, míg a kizárólag a képzési díjra fordítható Diákhitel 2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Bírságolnak a parlagfű miatt

Június 30-ig kellett minden földhasználónak a parlagfű elleni védekezni. Ha ezt elmulasztotta, akkor a kormányhivatal szombattól egyrészt növényvédelmi bírságot szabhat ki, másrészt úgynevezett közérdekű védekezést rendelhet el, azaz a földhasználó költségére elvégezteti az irtást, így a bírságon kívül a védekezés költségeit is utólag meg kell térítenie. A növényvédelmi bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Csődtörvény

A csődtörvény módosítása nyomán szombattól ismét változnak a hitelbiztosítékra vonatkozó szabályok. A szabályok jogosultjai ugyanis biztosítéki céllal alapított engedményezés és vételi jog esetén, a fizetésképtelenségi eljárásokban, a zálogjog jogosultjaival esnek majd egy megítélés alá. Azok a követelések, amelyeket zálogjog biztosított, mindig is elsőbbséget élveztek a hitelfelvevő fizetésképtelenség esetén: a zálogjog jogosultja a többi hitelezőnél hamarabb jutott a pénzéhez. 

Adóamnesztia

Június 30-ig van nyitva az utolsónak szánt magyarországi adóamnesztia-lehetőség és lehet tisztára mosni a szürkén és feketén szerzett jövedelmeket, azoknak akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól. Az érintettek az utólagos adófizetés és a részesedés kedvezményes megszerzése között választhattak.

Székhelyszolgáltatók

Az új szabályozás szerint július elejétől székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll, a legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban ma Magyarországon bérelt irodában nyújtja ezeket a szolgáltatásokat.

Reklámadó

A reklámadó kulcsa egységesen 7,5 százalék lesz a második félévben. Az adót azon vállalkozásra róják ki, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele eléri a 100 millió forintot. Az első félévben az adó mértéke nulla százalék.

Olcsóbb lesz az e-töltők létesítése

Az adótörvények módosítása nyomán szombattól adóalap-kedvezmény lesz elérhető az elektromos autó-töltőállomások létesítése és üzemeltetése esetén.

Nyugdíjas-szövetkezet

Július elsejével életre kel a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek intézménye. Ilyen csoportot legalább tíz nyugdíjas hozhat létre, minimális hozzájárulással. A tagok úgy tudnak majd munkát vállalni, hogy utánuk biztosítási költségeket nem, csupán személyi jövedelemadót kell fizetni, ha az általuk megkeresett összeget pénzben veszik fel.

Közműcsatlakozás

Ingyenessé válnak a közműcsatlakozások július 1-jétől a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), és e körnek mérsékli vagy teljesen díjmentessé teszi a kormány a kapcsolódó eljárási díjakat, miközben csökkennek az ügyintézési határidők is. Egy átlagos méretű családi háznál 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget takaríthatnak meg.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×