eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A bankkártyákat is feleslegessé teszik a mobilok - lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: az elmúlt nagyjából három évben 58 ezer hitelügy került a magyar igazságszolgáltatás különböző fórumai elé. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az év első felében több mint 80 millió forint volt az állami vezetők benzinköltsége.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: az elmúlt nagyjából három évben 58 ezer hitelügy került a magyar igazságszolgáltatás különböző fórumai elé. Az esetek közül 36 ezret a devizaalapú kölcsönök és lízingek miatt indították az ügyfelek, a perdömping nagyobb része a tavalyi évre esett. A magyarországi hitelezés bizonyos részleteivel már az Európai Bíróság is ismerkedik, a luxemburgi testület elé ugyanis több ügy is eljutott.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy ma adja át a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a bérlakáspiac működésének javítását szolgáló javaslatait a Habitat for Humanity Magyarország. A szervezet ügyvezető igazgatója szerint 600 ezer ember lakhatását érintő problémáról van szó, amelyen egyebek között adókönnyítésekkel segítenének. A szakértők szerint sokan élnek albérletben úgy, hogy jövedelmük több mint 40 százalékát kénytelenek lakhatásra fordítani, de a szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1990-es évek óta nincs egységes lakáskoncepció, illetve olyan minisztérium, amely ezzel a területtel foglalkozna.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: a dolgozó diákoknak csak akkor jár fizetett szabadság, ha nem diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát és túl vannak az első három ledolgozott hónapon. A szakértők szerint ugyanakkor még mindig a diákszövetkezeteken keresztül a legbiztonságosabb munkát vállalni. A lap megjegyzi: hiába dolgozik valaki éveken keresztül diákként, az nem számít bele a majdani nyugdíjába.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az év első felében több mint 80 millió forint volt az állami vezetők benzinköltsége. A tíz minisztérium csaknem kétszáz autót vesz igénybe, amelyekkel hat hónap alatt összesen 3 millió kilométert tettek meg. A járművek szervizelése összesen 40 millió forintba került.

A Világgazdaság cikke szerint kötelezővé tenné a hotelek minőségét jelentő csillagok használatát a szállodaszövetség. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: 2010 óta várnak olyan jogszabályra, amely minden kereskedelmi szálláshelynek előírja az egységes, átlátható minőségi rendszer alkalmazását.

A napi.hu arról ír, hogy vélhetően több tízezerre tehető azoknak az embereknek a száma, akik vagy nem hallottak a feltöltőkártyás adategyeztetés szükségességégéről, vagy kicsúsznak az időből. Sokan csak szombaton szembesülnek majd számlájuk megszűnésével. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) keddi közlése szerint eddig a mintegy négymillió szám 60 százalékát egyeztették, vagyis 1,6 millió feltöltőkártyát veszélyeztet a megszűnés.

A Portfolio összeállításából kiderül: sosem volt még annyira eladósodva a világ, mint 2017 első negyedévében, főleg a feltörekvő gazdaságoknak köszönhetően. Kína gyakorlatilag úszik a hitelben: a világ második legnagyobb gazdaságának teljes adóssága átlépte a GDP 300 százalékának megfelelő értéket.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint hamarosan nem csak a készpénz, de a bankkártyák kora is lejár. A legfrissebb statisztikák szerint a kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses, ami értékben a teljes forgalomnak mintegy a felét jelenti. A gazdasági portál szerint a jövő is ez, csak már nem bankkártyával, hanem a mobiltelefonnal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×