eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Mégsem lesz sétagalopp a választás lebonyolítása

A külföldi választásokat ért kibertámadások miatt a Nemzeti Választási Irodának (NVI) fel kell készülnie hasonló veszélyekre - közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Népszavának adott interjújában.

Az elnök elmondta, sokáig azt hitték, sétagalopp lesz a 2018-as választás lebonyolítása egy korábban már kipróbált rendszerben. Csakhogy bejött számos biztonsági kérdés más európai országok, valamint az amerikai választásokon történtek nyomán, és ezekre a veszélyekre bizony fel kell készülniük. Mint mondta, felvették a kapcsolatot a Belügyminisztérium különböző szakszolgálataival, így az Alkotmányvédelmi Hivatallal és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel is.

Ismertetése szerint a több külföldi választást ért kibertámadás után az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága meghívta a belügyminisztert, valamint a szakszolgálatokat, ők ezután keresték meg az NVI-t. Mint mondta, azok a hírek, amelyek az Egyesült Államok, valamint más, európai országok választási rendszereinek támadásáról szóltak, valóban fenyegetettséget jelenthetnek a magyar választások előtt is.

A cél az, hogy a választópolgárok a választások napján úgy érezzék, nyugodtan elmehetnek szavazni, mert voksaik érvényesülni fognak, és nem lesz választási csalás. Erre egyébként Magyarországon az a legnagyobb garancia, hogy a választás papíralapú. Nemcsak a voksleadásban, hanem az eredmények megállapításában is a papíralapú jegyzőkönyvek összesítése a döntő - hangsúlyozta az elnök.

Beszélt arról is, hogy lényegében ugyanúgy zajlik majd a szavazás jövőre, mint 2014-ben, de a tapasztalatok alapján igyekeznek kiküszöbölni esetleges kockázatokat. Törvénymódosítás híján, a határon túli magyarok regisztrációja kapcsán például annyit tudnak csinálni, hogy rendeletmódosítást kezdeményeztek, s ez alapján rendszeresen és alaposan felhívja az NVI és a külképviseletek is a külhoni választópolgárok figyelmét arra: pontos adatokra van szükség az adatbázisban.

Októberben levelet fognak írni valamennyi regisztrált külhoni választópolgárnak - a létszám most már megközelíti a 300 ezret -, és arra kérik őket, hogy ha adatváltozás, haláleset, egyéb történt, azt jelezzék - közölte Pálffy Ilona.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×