eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Kacifántosan, de működik a gyerekek nyári felügyelete

Kacifántosan, de működik a gyerekek nyári felügyelete

A nyári szünetben a gyerekek elhelyezését és ellátását továbbra is az önkormányzatoknak kell megszervezniük, ehhez pedig a tankerületekkel és esetleg más települések intézményeivel is egyeztetniük kell.

Alapos előkészületet igényel a nyári felügyelet megszervezése

- hangsúlyozta Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A törvény szerint ez az önkormányzatok feladata. Fel kell mérniük, hogy van-e szülői igény a gyerekek felügyeletére és étkeztetésére, ha igen, meg kell szerveznie. Ahhoz pedig szerződést kell kötni a pedagógusokkal.”

Korábban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke

kacifántos

nak nevezte a helyzetet.

„Nem rendelkezünk épülettel sem, hiába a mi tulajdonunk, de átadtuk üzemeltetésre a Kliknek. Nincsenek pedagógus beosztottjaink, nekünk kell mindenről gondoskodnunk. Minden önkormányzatnak meg kell szervezni, úgy tudja megtenni, hogy visszakéredzkedik a saját épületébe, szerződést köt a Klikkel vagy a pedagógusokkal, hogy váltott rendszerben lássák el ezt a feladatot.”

Van, ahol ez nem jelent problémát.

A Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, Pappné Gyulai Katalin az InfoRádiónak arról beszélt, hogy idejében rendezték a felmerülő kérdéseket. A pedagógusok bérét pedig az önkormányzat állja.

„Debrecen városa és a debreceni tankerület között nem okoz problémát, hogy máshol van a működtetés és más szervezi a nyári napközis táborokat. A Debreceni Tankerületi Központhoz a város huszonöt intézmény tanulói érintettek. A januárban elkezdett folyamatos egyeztetés biztosítja azt, hogy ebben az évben is zökkenőmentes lesz a nyári napközis táborok biztosítása.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta:

nem szokott gondot okozni a településeken a nyári szünidőben a gyerekek felügyelete.

„Az gyökeresen más helyzet volt, amikor ehhez a feladatkörhöz az iskolák önkormányzati fenntartása is párosult. Általában a településeken ezt meg tudják szervezni, bár a fenntartási feladatokat, kötelezettségeket és kiadásokat az állam átvette az önkormányzatoktól, az adósságokkal együtt, az iskola azonban a településen működik, a pedagógusoknak eddig is külön fizettek.”

A nyári szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést.

Az önkormányzatoknak ugyanis tavaly óta minden iskolai szünetben gondoskodniuk kell a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, ennek költségeire a kormány idén több mint hat milliárd forintot különített el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×