eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Konzervatív voksokra is számít az MSZP csapatkapitánya

Konzervatív voksokra is számít az MSZP csapatkapitánya

Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének az a feladata, hogy olyan alternatívát kínáljon, amiben akár egy konzervatív szavazó is megtalálja azt a jövőképet, amiért a változásra voksol – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője.

Az MSZP politikusainak a hétvégi kongresszus óta Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje szabja meg az irányt, határozza meg a feladatokat a kampányban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

„Azt várjuk, hogy egy sokkal határozottabb, egységesebb kommunikáció alakuljon ki. Botka László, a Magyar Szocialista Párt csapatkapitánya”

- fogalmazott a párt fővárosi frakcióvezetője.

Horváth Csaba azt mondta, az, hogy Botka László az MSZP 2010 előtti politikájával szakítani akar, számára azt jelenti, hogy szembe kell nézniük a korábbi döntéseikkel, például a 13. havi nyugdíj eltörlésével.

„Ha az a kérdés, hogy hibás döntésnek tartom-e, hogy ezt mi 2009-ben megtettük, akkor nagyon határozottan az a válaszom, hogy igen. Akkor győztek azok az érvek vagy vélemények, hogy a válságkezelői felelősség nagyobb annál, mint az, hogy ez milyen káros hatásokkal bír. Ma nyilván ez egy hitelességi deficit, hogy vissza akarjuk állítani a 13. havi nyugdíjat, de akkor azt egy világgazdasági válság közepette fel kellett függeszteni. De ez azt is jelenti, hogy ugyanazokat a hibákat vagy hasonló hibákat nem akarjuk még egyszer elkövetni, mint amit a 2010-es kormányzáskor elkövettünk” - mondta Horváth Csaba.

Konzervatív voksokra is számít az MSZP csapatkapitánya

Az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, azok közül a vezetők közül, akik például ezt a döntést meghozták, 2018-ban senki sem indul a párt színeiben. Horváth Csaba szerint Budapesten a baloldal számára nincs olyan választókörzet, amelyről le kellene mondania.

„Ma mindenhol többségben vannak azok a választók, akik változást akarnak. Budapesten biztosan ez a helyzet – körülbelül 70 százalékos arányt jelentenek a választókon belül. Ebből úgy lehet többség, hogy

Botka Lászlónak egy olyan alternatívát kell felmutatnia, amiben nemcsak egy baloldali, nemcsak egy MSZP-s, de még akár egy konzervatív-mérsékelt jobboldali is megtalálja azt a jövőképet, amiért a változásra fog szavazni”

- véli az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

Horváth Csaba szerint sokak számára már teljesen mindegy, hogy ki az ajánlattevő, csak az a fontos, hogy megválasztása esetén változtasson a jelenlegi politikai helyzeten.

Nem pártokkal kötne választási szövetséget az MSZP

Nem párt, hanem jelölt alapon kötne akár helyi választási szövetségeket az MSZP a 2018-as választásra – mondta Horváth Csaba.

A demokratikus oldal győzelméhez a jövő évi parlamenti választásokat megelőzően szükség van együttműködésre, de nem feltétlenül olyan megoldásban, mint eddig – véli az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

„Együttműködést létre kell hozni. Hogy ehhez kellenek-e a pártok, kellenek-e társadalmi szervezetek, ma nem tudjuk. Eddig kellettek, viszont a kutatásokból az derült ki, hogy noha ezek a szövetségek erősek, nem hoznak annyi szavazót, mint amennyi a kormányváltáshoz kell” - közölte a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője.

Horváth Csaba hozzátette, nem biztos, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben lesz MSZP-s jelölt, hiszen ha mondjuk egy helyi közösség nagyon erős indulót állít, a párt beállhat mögé is.

„Ha jól tudom, ma 88 olyan pártot tartanak nyilván, ami magát politikai szereplőnek gondolja, és elméletben indulhatna a választásokon. Nyilvánvalóan az nem reális kép, hogy mind a 88 pártnak lesz majd képviselője a következő parlamentben, egy 199 fős parlamentben. Tehát kell, hogy legyenek olyan szereplők, akik támogatják a kormányváltást, de nem azon az alapon, hogy hány képviselői helyet tudnak igényelni és hol van a legjobb jelöltjük. Egyébként ha jó jelöltje van egy-egy közösségnek, akkor azt akár felajánlja a közösség számára, és ha tényleg ő a legjobb, mindenkinek elemi érdeke az lesz, hogy ő legyen a közös jelölt abban a konkrét körzetben, hiszen neki van a legnagyobb esélye megszerezni az egyéni győzelem szavazatait” - véli Horváth Csaba.

A fővárosi frakcióvezető azt mondta, Botka László megválasztása esetén kormányzati intézkedésekkel igyekeznének az önkormányzati választási felkészülést segíteni.

„A választói hangulatot lehet javítani azzal – ami szerintem normális lenne, de nem mindig szokásos Magyarországon –, hogy a választási ígéreteteket be kell tartani a lehető legrövidebb időn belül.

Medgyessy Péter ezt csinálta 2002-ben, és ezzel egy nagyarányú erősödés következett be a választási eredményhez képest” - mondta a fővárosi frakcióvezető.

Horváth Csaba beszélt arról is, csökkenteni szeretnék a jövedelmi különbségeket, hogy például a Nemzeti Bankban ne legyen 100-szoros jövedelemkülönbség az elnök és a portás között, és az alapjövedelem bevezetésével azt garantálnák, hogy aki dolgozik, legalább az alapvető szükségleteit ki tudja elégíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×