eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Herczog Mária: a terror mindenkit megráz, de az önzésünk miatt egyre érzéketlenebbek vagyunk

Herczog Mária: a terror mindenkit megráz, de az önzésünk miatt egyre érzéketlenebbek vagyunk

Bár a manchesterihez hasonló terrortámadások mélyen megérintik az embereket, szinte általános, hogy a tartósan háborús övezetben élők helyzete kevésbé befolyásolja a békében élők mindennapjait - mondta az InfoRádiónak Herczog Mária.

Nem lehet megszokni

Egy terrorcselekmény miatt a kiszámíthatatlansága és tervezetlensége okán kevesen gondolják, hogy nem szabad nyilvános helyre menni – mondta Herczog Mária közgazdász, szociológus. A szülők reakciója ennél erősebb lehet: egy ilyen eset után elképzelhető, hogy

sokan próbálnak még több korlátot szabni, rávenni a gyereket, hogy ne menjen olyan helyre, ahol sokan vannak és kiszámíthatatlan dolgok történhetnek,

ennek hatása azonban elég korlátozott – tette hozzá a szakember.

„Megszokni az ilyen eseményeket nem lehet, nyilvánvalóan mindenhol veszélyben vagyunk. A párizsi merényletnél az étteremben ülők is ki voltak téve a terrorcselekménynek, de ahogy a múlt heti balesetnél láttuk, egy buszmegállóban is bárki az életét vesztheti egy súlyos közlekedési kihágás miatt.”

Herczog Mária elmondta, az ingerküszöbünk egyéni, nem tudjuk sem följebb, sem lejjebb szállítani. A szociológus szerint az azonban aggasztó, hogy amikor Európában, a fejlett világban történik ilyen, az megrázza az embereket, félelem kerít hatalmába mindenkit, míg a háborús övezetekben naponta zajló ilyen, vagy akár nagyobb ember- és gyerekáldozatot követelő akciók mintha hidegen hagynák az embereket.

Elhatalmasodik az önzésünk

„Ez látszik most a szíriai események esetében, de a dél-szláv és az ukrajnai események is ugyanez volt.”

A közgazdász kiemelte, a hárítás ugyan teljesen egészséges emberi folyamat, de a szolidaritás és az együttérzés kiveszni látszik, olyan fokú az individualizálódás és az önzés, ami mindenki számára súlyos következményekkel és károkkal jár.

„Nemcsak azért, mert mi is kerülhetünk ilyen helyzetbe, de

az életminőségünk romlik, ha másokra nem vagyunk tekintettel.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×