eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mintha nem is egy vidék lenne, annyira mást terveznek a pártok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter új, a kistelepüléseket érintő programot ígért, míg az ellenzéki pártok részint a kormánypártokat tették felelőssé a vidéki Magyarország leszakadásáért. Az LMP kezdeményezésére Országgyűlési vitát tartottak a vidék felemeléséhez szükséges lépésekről.

A magyar lakosság 40 százaléka kistelepüléseken él – mondta vitaindítójában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd elismerte, hogy jelenleg nagyjából 1000 községet fenyeget a megszűnés és a kilátástalanság veszélye.

"Ma a legnagyobb veszteség ezeket a településeket abban éri, hogy egy nyugdíjas azt látja, az utcában már alig lakik fiatal, nincs gyerek és azon a településen, ahol 10 gyerek születik, nagy kérdés, hogy milyen jövője van a közösségnek. (...) Egy olyan programot fogunk az Országgyűlés elé tárni a következő időszakban, ami a 10 ezer fő alatti települések megszólítását célozza."

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónokaként aláhúzta, hogy az ország felemelkedéséhez csak a vidék felemelkedésén keresztül vezethet az út. "Azt gondolom, hogy a kormány minden eddigi intézkedése azt bizonyította, hogy amit a Fidesz a kampányban ígért, azt betartotta. Nem csak a gazdaságfejlesztés, nem csak az adócsökkentési program, hanem a vidékfejlesztés területén is."

Varga László a szocialista párt részéről feltette a kérdést, hogy közelebb kerültünk-e az elmúlt 7 évben ahhoz, hogy vidéken egy erős patrióta középosztály jöjjön létre.

"Ahhoz, hogy ezekhez a célokhoz közel kerüljünk, kormányváltásra van szükség. Nem tartható az ami van és valójában számtalan okból távolodtunk attól, hogy a vidék Magyarországán egy erősebb, szélesebb patrióta középosztály legyen."

Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka a családok megerősítésének és a családtámogatási intézkedések fontosságát hangsúlyozta. "Nem pusztán anyagi, pénzügyi, infrastrukturális felzárkóztatásra van szükség, hanem legalább olyan fontos, hogy lelki-, szellemi-, kulturális- és közösség-fejlesztés terén is megvalósulhasson ez a fejlődés."

Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy úgynevezett országfejlesztési térképet készítene a vidék problémáinak és lehetőségeinek feltárásához. "Az ország legkisebb térségeinek adottságait, lehetőségeit is felmérve, előttünk állna egy olyan útjelző, egy olyan térkép, ami a hosszú távú gazdaságfejlesztési, akár vidékfejlesztési stratégiát is irányba tereli."

Sallai R. Benedek, a vitát kezdeményező LMP vezérszónoka több, a vidéki Magyarországot sújtó problémát érintett, így például a rossz infrastruktúrát és a rossz agrárstrukrúrát. "Egy elöregedő, elnéptelenedő, elszegényedő vidékről kell, hogy beszéljünk, amelyben a feudális viszonyok egyre inkább jellemzőek lesznek."

Mindezért a képviselő a Fideszt és a KDNP-t is felelőssé tette, hiszen a rendszerváltás óta eltelt 27 évből 11-ben a jelenlegi kormánypártok irányították az országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×