eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Feloszlott a brit parlament választott kamarája - a nap hírei

A tervezett 9 százalék helyett 7 és fél százalék lenne a reklámadó mértéke a Fidesz javaslata alapján. Az LMP kiemelt céljának tartja a párt társelnöke, hogy népszavazás döntsön a paksi bővítésről.

A tervezett 9 százalék helyett 7 és fél százalék lenne a reklámadó mértéke a Fidesz javaslata alapján - közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Kósa Lajos a jogszabályról szóló parlamenti vita előtt azt mondta: erről a párt egyeztetett a nemzetgazdasági tárcával. A fideszes politikus az InfoRádióban közölte: addig akarják fenntartani a 7 és fél százalékos szintet, amíg nem teljesül az uniós kötelezettség, amely a korábban befolyt reklámadó-bevétel visszafizetését írja elő. Az MSZP a reklámadó eltörlésére szólította fel a kormányt, emellett a Jobbik és az LMP is bírálta a kabinetet a közteher miatt, mert szerintük az csak a kormány érdekeit szolgálja.

Minden ágazat nagyobb költségvetéssel gazdálkodhat jövőre a tegnap benyújtott költségvetési tervezet alapján. A végszavazás a tervek szerint június 15-én lesz a parlamentben. A javaslat értelmében oktatásra 81, az egészségügyi területre 102, nyugdíj, családi és szociális kiadásokra 287, a rendvédelemre 83, gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárd forinttal biztosít többet a büdzsé. Több adónem is csökken: a kisvállalati adó 1 százalékponttal 13 százalékra mérséklődik, emellett nő a kétgyermekesek adókedvezménye. A forgalmi adók közül a halhús, valamint az internet és az éttermi szolgáltatások áfája egyaránt 5 százalékra csökken. Jövőre 3 százalékos lesz a nyugdíjemelés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tervezete a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét.

Folytatódik Magyarország gazdasági felzárkózása 2017-2021 között is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány kedden küldte el a makrogazdasági folyamatokat átfogó konvergencia programot az Európai Bizottságnak. Számításai szerint a gazdaság 4 százalék feletti növekedési ütemet fog elérni a következő években. A szaktárca szerint fenntartható a gazdaság bővülése, szerkezete pedig kiegyensúlyozott.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint észszerű együttműködést folytat Oroszországgal a magyar kormány, amelynek okát abban látja, hogy a földgázimport 85 százaléka származik onnan. Szijjártó Péter az InfoRádióban arról beszélt: komoly intézkedések kellenek ahhoz, hogy az Európai Unió újra a legversenyképesebb gazdasági és politikai integráció legyen a világon.

Nem kíván változtatni a bevándorlásügyi szabályokon a magyar kabinet - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A szervezet azzal indokolta a lépést, hogy az eddigi egyeztetések eredménytelenek voltak az Európai Bizottsággal, és szükség esetén Budapest kész a jogi vitára. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormány hajlandónak mutatkozott arra, hogy a fiatalkorú migránsokat a tranzitzóna helyett Magyarországon egy ifjúsági táborban helyezzék el kérelmük elbírálásáig, de az Európai Bizottság tisztségviselői számára ez nem volt elegendő, a tranzitzóna létét kifogásolja.

A rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indít a kormány 4,2 milliárd forintos uniós forrásból - mondta a társadalmi felzárkózásért is felelős államtitkár. Czibere Károly az InfoRádióban közölte: a programmal a megváltozott munkaképességű emberek és a munkaadók egymásra találása a cél. A tervek szerint a következő három évben 1500 megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedése valósulhat meg. Hajléktalan ellátásra több mint 9 milliárd forint szerepel a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban.

Személyközpontú, differenciált nevelési-oktatási módszertan készül, a komplex alapprogramot 2020 szeptemberéig várhatóan 1500 alapfokú oktatási intézmény vezeti be – jelentette be az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László elmondta: a 2020-ig tartó ciklusban kétszázmilliárd forintot fordíthat Magyarország a köznevelésre.

A tanyák, tanyagazdaságok hátrányainak csökkentése az idén is célja a fejlesztési programnak - mondta az agrárfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. Szakáli István Loránd az InfoRádiónak elmondta: az idei keret 1,2 milliárd forint és az adminisztrációs terheket is csökkentené a tárca. Az államtitkár hozzátette: a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 300 ezer ember él életvitelszerűen tanyán, számukra sokszor az alap-infrastruktúra sem érhető el.

Az LMP kiemelt céljának tartja a párt társelnöke, hogy népszavazás döntsön a paksi bővítésről. Szél Bernadett az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: az LMP-s népszavazási kérdések hitelesítésének NVB-s elutasítása után az ellenzéki párt aláírást gyűjtést és kampányt indít és kész az utcára vinni az ügyet. Az LMP társelnöke továbbra is felesleges projektnek nevezte a bővítést, mert az csak jelentős forrásokat visz el a költségvetésből és a hitel miatt is kényszerpályára állhat az ország.

Bartha Csaba helyett Fábián László lett a Magyar Olimpiai Bizottság új főtitkára. Kulcsár Krisztián, a szervezet kedden megválasztott új elnöke nevezte ki megbízott főtitkárnak az olimpiai bajnok öttusázót, aki korábban a MOB sportigazgatója volt.

Feloszlott a brit parlament választott kamarája, az alsóház, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választások kampánya. Theresa May miniszterelnök - aki korábban elvetette az idő előtti választásokat - április 18-án jelentette be, hogy előrehozott választások lesznek a szigetországban.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×