eur:
396.02
usd:
354.58
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Toroczkai nem adja fel a csadortilalmat, segítségre vár

Megsemmisítette a muszlim vallás gyakorlását korlátozó ásotthalmi szabályozást az Alkotmánybíróság. Első körben kormányzati segítséget kér, de ha ez nem születik meg, akkor helyben szabályozza a kérdést.

Alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló ásotthalmi önkormányzati rendeletnek azt a paragrafusát, amely szerint tilos közterületen a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint az olyan propagandatevékenység, amely a házasságot nem egy férfi és egy nő életközösségeként mutatja be.

Az AB még szerdán a honlapján tette közzé az ombudsman indítványára soron kívül meghozott döntését, amelynek lényege, hogy az alaptörvény értelmében az önkormányzatok nem hozhatnak közvetlenül alapjogot érintő, korlátozó szabályozást.

Toroczkai László ásotthalmi polgármester a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy "Pokol Béla és két másik alkotmánybíró különvéleménnyel látta el a döntést. Nem azzal van a problémájuk, hogy a politikai iszlamizációt próbáljuk keretek közé szorítani, hanem azt kifogásolják, hogy ezt nem önkormányzati szinten kell szabályozni. Éppen ezért a kormányhoz fordulok, és kérem a kabinetet, illetve az Országgyűlést arra, hogy törvényi szinten ugyanezt a szabályozást hozzák meg."

Hozzátette: amennyiben ez nem történik meg, akkor helyben megpróbálják megtalálni a megfelelő jogi kiskaput, hogy az elvet érvényre juttassák. Olyan megoldást keresnek majd, amivel nem ütköznek alkotmányossági aggályokba.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:08
×
×
×
×