eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

A drasztikus böjt ártalmas és nagyon megterhelheti a szervezetet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Antal Emese dietetikus.

Nem kell böjtölni

Egy egészséges embernek nincs szüksége arra, hogy a jobb közérzet érdekében időszakosan megvonjon magától bizonyos élelmiszereket, vagy böjtöljön - mondta Antal Emese, dietetikus, szociológus. A TÉT Platform szakmai vezetője kiemelte, ha valaki egészségesen és mértéktartóan étkezik, akkor nem kell ilyen időszakot beiktatnia az életében, ha azonban mégis szeretne, akkor nagyon fontos, hogy a drasztikus étrendi változtatásokat elkerülje.

Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

„Megvannak azok a szerveink, funkciók, amelyek segítenek a lebontásban, tehát ha egy nap háromszor-négyszer-ötször étkezünk, megfelelő mennyiséget fogyasztunk a főbb élelmiszercsoportokból, akkor nincs rá szükség. Ha azonban túlettük magunkat, egy zöldség- vagy gyümölcsnap vagy egy két-háromnapos kúra frissítő hatású lehet. De azt sem szabad úgy csinálni, hogy ma még teleesszük magunkat, holnaptól meg három napig semmit nem eszünk, aztán alig várjuk, hogy újra ehessünk. Fokozatosan csökkentsük a táplálék mennyiségét, a két-három napos kúra után pedig szintén fokozatosan növeljük, hogy ne legyen olyan drasztikus.”

Nem varázslat és nem is fekete-fehér

A szakember hangsúlyozta: az egészséges táplálkozás nem varázslat, mert a környezetünkben megtermelhető idény jellegű élelmiszerekből olcsón és széles körben biztosítható a rendszeres zöldség és gyümölcs kínálat. Az is fontos, hogy

a választásainkat ne az aktuális táplálkozási vagy életmódbeli divat befolyásolja.

Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

„Nem feketén-fehéren kell gondolkodni, például a nagyon egészségesből bármennyit ehetek, valami pedig nagyon egészségtelen és az méreg. Számos tévhit kering. Fontos a változatosság, minél színesebb táplálkozzunk! Zöldség-gyümölcs, tej-, tejtermék, hús-, húskészítmény és gabonaféle minden nap szerepeljen az étrendben. Lehetőleg négyszer-ötször együnk egy nap, ha lehet minden nap ugyanabban az időpontban.”

A TÉT Platform szakmai vezetője azt is kiemelte, hogy törekedni kell a megfelelő adagok kiválasztására, és arra is, hogy kalóriabevitelünk ne lépje túl a korunk és fizikai aktivitásunk alapján szükséges szintet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×