eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tüntetés a CEU ügyében - a Várkertbazártól a Parlamentig

Tüntetés a CEU ügyében - a Várkertbazártól a Parlamentig

A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-Európai Egyetem (CEU) "ellehetetlenítése" elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők. A demonstrálók arra hívták fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

A tüntetés, amely a Várkert bazár előtt kezdődött este 7 óra után ért véget hivatalosan a Kossuth téren, de több ezer demonstráló maradt a téren, akik mind a rendőrökkel, mind a M1 stábjával agresszíven viselkedtek, a Híradó riporterét akadályozták a munkájában. Perceken keresztül inzultálták, többször is megpróbálták elvenni a mikrofonját. A dulakodás során a stábnak menekülnie kellett.

Az Oktatási Szabadságot elnevezésű szervezet rendezvény elején Bródy Gábor, a CEU hallgatója azt hangsúlyozta az egybegyűltek előtt: az egyetemnek köszönhető, hogy nem kellett elhagynia a hazáját, hogy azt csinálja, amit szeret. A CEU ellehetetlenítésével Magyarország hírnevét rombolják le "kétes politikai célok érdekében" - mondta.

Rodics Katalin, a Greenpeace aktivistája beszédében visszautasította, hogy a civil szervezetre vonatkozó jogszabály módosításával megbélyegzik a külföldről is adományokhoz jutó civil szervezeteket.

Marton Péter, a CEU doktorandusz hallgatója visszautasította, hogy csalónak nevezi a kormány azt az egyetemet, ami megannyi hasznot hajt a magyar felsőoktatás-kutatás számára.

"Nem hagyjuk!" - skandálta a tömeg, a szónokok hangoztatták, hogy "Semmit rólunk nélkülünk!". "A tüntetés véget ért, de az ellenállás soha nem fog véget érni" - mondta az utolsó szónok. A szónokok beharangozták a következő, civil szervezetek melletti tüntetést a Hősök terére.

A szervezők este 7 óra után bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, és kérték, hogy mindenki békésen menjen haza. A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a himnuszt és többször is fölemelték világító mobiltelefonjaikat. Ezt követően ugyanakkor a tömeg Kossuth téren maradt részét többen megafonnal tiltakozásra buzdították.

Sokan a Parlament lépcsője előtti területen maradtak. A lépcsősor előtt állók és a rendőrök között többször lökdösődés alakult ki. A tömeg egy része este nyolc óra körül farkasszemet nézett a Parlament bejáratát őrző, egyre nagyobb számban megjelenő rendőrökkel. A résztvevők kitartóan, hangosan fütyültek, tiltakoztak.

A tüntetők egy része agresszíven viselkedett, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik azonban nem intézkedtek, békésen viselkedtek.

A demonstráció délután kezdődött Budán, a Várkert bazárnál, onnan vonultak a Lánchídon át, a József Attila és a Nádor utca vonalán a Parlamenthez. A Kossuth Lajos tér szinte teljesen megtelt tiltakozókkal.

Amikor az tüntetésen élen vonulók a Kossuth térre értek, a tömegből az utolsók akkor indultak el a Várkert bazártól.

A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a himnuszt és többször is fölemelték világító mobiltelefonjaikat.

Este 9 óra körül a Kossuth térről több ezren az Emmi Szalay utcai épülete elé vonultak azt skandálva "Szabad ország, szabad egyetem", "elegünk van", majd a Nagykörút forgalmát megbénítva a Fidesz Lendvay utcai székháza felé indultak.

Tüntetés a CEU ügyében - a Várkertbazártól a Parlamentig

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek "gründolták", azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott "ügynökszervezetek" átláthatóságáról szóló törvényt.

Azt mondta: a Soros György által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy "a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék". Úgy vélte: "nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak".

Hangsúlyozta: Magyarországnak meg kell védenie magát, ennek első lépése az átláthatóság. Úgy fogalmazott: minden magyar embernek tudnia kell, "kicsodák Soros György emberei" és milyen pénzek, milyen érdekek állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött. Ezért nyújtotta be a Fidesz-frakció az említett törvényjavaslatot - közölte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×