eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nincs megoldás, napokon belül Magyarországra ér a mérgező ár

Nincs megoldás, napokon belül Magyarországra ér a mérgező ár

Zagy került hétfőn egy román bányavállalat tározójából az Aranyos folyóba. A mérgező szennyeződés jövő hét elejére érhet a Marossal Csongrád megyébe.

Egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba. Előzetes becslések szerint mintegy

hatezer köbméternyi mérgező anyag

került ki a természetbe az alatt a mintegy három és fél óra alatt, amíg a régi leürítő rendszeren keresztül ömlött a zagy a tározó völgyében folyó patakba, majd onnan az Aranyos folyóba.

A gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét ugyan lezárták nagy mennyiségű kővel és földdel, de szerdára már ezen is átszivárgott a szennyezett víz.

Végleges megoldást még nem találtak

arra, hogyan akadályozzák meg a további szennyeződést - írja a Délmagyar.hu.

A zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz. Hogy milyen hatással lesz a folyók élővilágára, azt egyelőre még nem lehet megjósolni. Döglött halakat mindenesetre nem láttak az Aranyosban. A szennyezés 200 kilométert tesz meg, ahol a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, mígnem Szeged közelében a Tiszába jut.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×