eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Gyorsabban nőtt az import, mint az export februárban

Februárban az export euróban számított értéke 5,4, az importé 7,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi többlet 57 millió euróval 911 millió euróra csökkent - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly februárban kiugróan magas volt az exporttöbblet, azóta csak három hónapban volt magasabb.

A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy idén februárban a tavalyi szökőnap miatt eggyel kevesebb munkanap volt - tette hozzá a KSH.

Februárban az export 8,131 milliárd eurót (2507 milliárd forintot) tett ki, az import értéke 7,220 milliárd euró (2226 milliárd forint) volt. Mivel a forint 0,5 százalékot erősödött tavaly február óta forintban kisebb volt az éves növekedés: az exportban 4,5, importban 6,1 százalékos. Az előző havihoz viszonyítva az export 5,4, az import 2,0 százalékkal nőtt euróban.

Januárban kiugróan magas, exportban 14,0 százalékos, importban 15,2 százalékos volt a forgalom növekedése, amiatt is, hogy kettővel több munkanap volt, mint az előző évben.

A január-februári export euróban 9,4 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, az import 10,9 százalékkal emelkedett. A kéthavi aktívum 1,544 milliárd euró volt, 41 millióval kisebb a tavalyinál.

A külkereskedelmi forgalom részletes februári adatait második becslése alapján május 3-án közli a KSH.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×