eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Csalódott az LMP, hogy a Momentum nem támogatja a népszavazását

A Momentum csak részben támogatja az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Az LMP elnökségi tagja csalódottságának adott hangot.

Az Index írta meg elsőként, hogy bár az LMP segítette a Momentumot az olimpia-ellenes népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtésben, a Momentum nem támogatja az LMP népszavazási kezdeményezését a városliget beépíthetőségéről és a paksi bővítés ügyében is csak akkor állnak a kezdeményezés mögé, ha olyan kérdést sikerül föltenni, amellyel valóban megakadályozható a projekt. Az atomerőmű-bővítésre ugyanis orosz befolyásszerzési-kísérletként tekintenek és szintén nem támogatják – közölte Soproni Tamás, a Momentum alelnöke.

"Azt mondtuk, hogy aki le akarja állítani Paks 2-t, annak le kell váltania a kormányt és ebből vontak le olyan következtetéseket, hogy nem állnánk bele egy népszavazási kezdeményezésbe. Egyszerűen annyi az állításunk, hogy várhatóan nem lesz ilyen, mivel a kormánynak bizonyos kiszolgálói mindenre hivatkozva megállítják, de amúgy küzdünk Paks 2 ellen és támogatnánk minden ilyen kezdeményezést. A Liget az már egy sokkal bonyolultabb ügy.

A kérdés az tulajdonképpen a választópolgárokat csapná be, nem állítaná meg a Liget-projektet."

Soproni Tamás szerint ugyanis azzal, hogy öt százalékkal növelnék a tervezett zöldfelületek arányát a Ligetben, csupán megdrágítanák a beruházást, mert néhány épület tetejének befüvesítésével megoldható maradna a beruházás.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja csalódottságának adott hangot.

"Nagyon szomorú az, hogy ők így megváltoztatják az álláspontjukat mind a Paks 2, mind a Liget ügyében azért, mert mi javasoljuk, vagy mert valaki más javasolja, vagy mert nekik nem pont a kérdés feltevésének módja tetszik. Nincs idő Paks 2-ben erre a pártpolitikai játszmára, amit ők játszanak, Paks 2 megkapta a telepengedélyt, ez azt jelenti, hogy

bármikor indulhat az első kapavágás, itt az idő, hogy megállítsuk ezt a projektet."

A paksi bővítés megakadályozására az LMP eddig 11 népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelyek közül ötöt már elutasított a testület. A Fővárosi Választási Bizottság azonban nemrég hitelesítette az egyik hetedik kerületi LMP-s képviselő népszavazási kérdését a Városliget beépíthetőségéről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×