eur:
394.61
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Így változik a migránsok helyzete itthon

A Belügyminisztérium szerint a határvédelmi szervek felkészültek a megerősített jogi határzár március 28-ai életbe lépésére, a végrehajtáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

A szaktárca közleményében azt írta, a rendőrség, a honvédség és a bevándorlási hivatal felkészült a szükséges intézkedések végrehajtására, megtörtént, illetve részben folyamatban van a röszkei és a tompai tranzitzóna bővítése.

A két helyszínen összesen 324 darab konténert telepítettek, a tranzitzónák üzemeltetését és őrzését a rendőrség, a hatósági feladatokat a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal végzi majd - írták.

A szaktárca szerint a határzár célja, hogy tisztázatlan státuszú migránsok ne mozoghassanak szabadon az ország, illetve az Európai Unió területén, és ezzel csökkenjen a migráció biztonsági kockázata. A menekültügyi eljárásokat a határon folytatják majd le. Csak a 14 évesnél fiatalabb, család nélkül érkező gyermekek léphetnek az ország területére, őket gyermekvédelmi intézményben helyezik el.

A tranzitzóna folyamatosan működik, az oda érkezőket a tranzitzónába beléptetés előtt átvizsgálják, és anyanyelvükön vagy az általuk értett más nyelven tájékoztatják őket jogaikról és kötelezettségeikről. 

A tranzitzónákban napi 24 órában elérhető lesz az egészségügyi és a szociális ellátás is. Fekvőhelyet, ágyneműt, tisztasági csomagot, a személyes holmik elhelyezésére zárható tárolót, folyamatos melegvíz-szolgáltatást, illemhelyet, hozzáférést tömegtájékoztatási és távközlési eszközökhöz, vallásgyakorlásra alkalmas helyiséget, napi háromszori - gyerekeknek ötszöri - étkezést, várandós és kisgyermekes anyának, 14 évesnél fiatalabbaknak naponta tejterméket és gyümölcsöt is biztosítanak - közölték.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×