eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Választási párt jöhet az ellenzékben?

Most mindenkinek a saját táborát kell erősítenie - nyilatkozta Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke a Magyar Időknek.

Az eredeti tervekkel ellentétben Botka Lászlónak egyelőre nem sikerült maga mellé állítania a remélt szövetségeseket, és a baloldali pártok között „kissé befagytak” a viszonyok – ismerte el a lapnak Lendvai Ildikó, aki azt viszont helyesnek tartja, hogy ebben a helyzetben mindenki saját szavazóbázisának a növelésére törekszik.

– Annak nincs értelme, hogy a meglévő szavazatmennyiséggel adódjunk össze, hiszen az nem elegendő a kormányváltáshoz mondta a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke. Szerinte ha a baloldali pártoknak országjárással vagy más módon sikerül a szavazóközönségüket gyarapítaniuk, a figyelmet magukra irányítaniuk, úgy nem nagy baj, ha az eredeti tervekkel szemben nem márciusban, hanem később kerül sor a „megfelelő konstrukció” kialakítására.

A kis pártokkal kapcsolatban Lendvai azt mondta, mindenkire szükség van, aki egyetért abban a két alapvetésben, hogy egy demokratikusabb, illetve egy szociálisan érzékenyebb, a társadalmi különbségeket csökkentő modell bevezetése a cél.

Még mindig egy választási mozgalomból kinövő választási párt lenne a győzelemhez vezető legracionálisabb keret Lendvai Ildikó szerint. Mint mondta, egy ilyen ideális választási párt nemcsak a pártformációk találkozásának adhat keretet, hanem a különböző szakmai műhelyeknek, civil mozgalmaknak is. – A választási párt csak egy időre szól, így olyanok is részt vehetnek benne, akik egyébként nem pártkeretben akarják hosszú távon formálni a közélete.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×