eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Okos, aki kibogozza, mi is zajlik most a kéményseprési piacon

A lakossági mellett már egy cégalapítás segítésével az üzleti kéményseprési piacot is igyekszik letarolni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: a jelenlegi jogszabályok szerint az OKF csak a háztartások kéményeit tisztíthatja, ellenőrizheti. A vállalkozások kéményeit pedig az a néhány kéményseprőcég vizsgálhatja felül, amelyik még működőképes maradt az országban.

A lakossági kéményseprés ingyenes, a társaságok füst elvezetőinek vizsgálatáért viszont egyes cégek kéményenként akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek - emlékeztetett a Magyar Nemzet. 

Az érdekképviseleti vezető úgy véli:

az OKF most egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, magánvállalkozásként feltüntetett, egyelőre bejegyzés alatt álló cég segítségével igyekszik betörni az üzleti piacra,

miközben ma még a lakossági ügyfelek kiszolgálásához sincs elegendő szakembere.

Vámos Csaba kifejtette: abban az esetben, ha elkezd működni az új cég, amelyben másodállásban dolgozhatnak majd az OKF kéményseprői, meglehetősen furcsa és törvénysértő helyzet állhat elő.

Megjelenhet például napközben egy OKF-es kéményseprő a lakásban, hogy ingyenesen elvégezze a kéményellenőrzést. Akkor viszont, ha kiderül, hogy a lakcímre egy vállalkozás is be van jelentve, közölheti a szakember a tulajdonossal, hogy nem végzi el térítésmentesen a vizsgálatot, hanem azt meg kell rendelnie egy piaci társaságtól, s ekkor ajánlhatja azt a céget, ahol a munkaideje lejárta után másodállásban dolgozik.

Akkor pedig, ha az ügyfél mégsem rendeli meg a több tízezer forintos szolgáltatást, később visszatérhet a címre az OKF embere, hogy mint szakhatóság megbüntesse a renitens kuncsaftot. Ilyenkor pedig a tulajdonos csak az OKF-hez fordulhat a panaszával, mert ez a szervezet gyakorolja önmaga felett a hatósági ellenőri szerepkört is.

Abban az esetben pedig, ha az ügyfél megrendeli az ellenőrzési szolgáltatást az OKF által ajánlott cégtől, akkor ugyanaz a szakember munkaidő után visszatérhet az adózók pénzéből beszerzett OKF egyenruhájában, a katasztrófavédelem autójával, illetve eszközeivel, hogy jelentős összegért egy magánvállalat alkalmazottjaként elvégezze a kéményellenőrzést.

A szakszervezeti vezető szerint nem kétséges, hogy az OKF „árnyékában és támogatásával” alakuló vállalat, amelybe az állami szervezet egyes esetekben elbocsátással fenyegetőzve toborozza a munkatársakat, az üzleti szektor letarolására készül.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×