eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Hatalmasra duzzadt a kormány - lapszemle

A Magyar Nemzet cikke szerint alig két hónap alatt tovább növelte az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát az Orbán-kormány, pedig az állami vezetői gárda létszáma már az év elején is rekord magas volt.

A Magyar Idők arról ír, korántsem váltott ki osztatlan lelkesedést a terv, amely szerint a jövőben bizonyos szakmákban az orvosok helyett egyetemet végzett ápolók végezhetnének bizonyos ellátásokat, például a krónikus betegek gondozását. Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke, Selmeczi Kamill azt mondta, „a magyar valóságban nem felcserekre van szükség”, a hiányzó orvosokat nem lehet még magasan képzett ápolókkal sem pótolni, ráadásul szakdolgozókból is kevés van.

A Magyar Nemzet cikke szerint alig két hónap alatt tovább növelte az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát az Orbán-kormány, pedig az állami vezetői gárda létszáma már az év elején is rekord magas volt. Idén eddig 18 miniszteri biztost, egy új államtitkárt és 8 helyettes államtitkárt neveztek ki (miközben az utóbbiak közül négyet felmentettek). Jelenleg 56 államtitkár és 108 helyettes államtitkár dolgozik az Orbán-kormányban.

A Világgazdaság arról ír, tovább nőtt a magyar szabadalmak száma: tavaly 23 782 volt, ami 8,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A legtöbb a gyógyszerészet, az egyéb berendezések és műszerek, illetve a vegyészeti és fémtermékek kategóriában van.

A Magyar Nemzet arról ír, 130 hektáros területével az ország legnagyobb sportbázisa, a Hungaroring mára elavult. A felújítás nulladik lépcsőjét már meg is lépték, a 2016-os szezon kezdetére az aszfaltcsík teljes hosszán kicserélték a kopóréteget. Már azt is tudni lehet, hogy az első szakasz – a főtribün mögötti terület korszerűsítése, új kommentátorfülkék, konferenciatermek építése – idén szeptemberben elindul, és a kormány a munkálatokra a 2017-es költségvetésből 5 milliárd forintot el is különített. A második ütemben, 2018 őszétől folytatódik. A fejlesztésre a jelenlegi tervek szerint nagyjából 40 milliárd forintot költenek.

A Magyar Idők arról ír, a legtöbb megyében feloldotta a madárinfluenza miatti korlátozásokat a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt közölte: a járvánnyal érintett területek döntő többsége Bács-Kiskun és Csongrád megyében volt, az érsekcsanádi eset kivételével március 1-jével mindenhol véget értek a szigorú intézkedések. A járvány hétmilliárd forint veszteséget okozott az ágazatnak. Eközben Japánban megkezdődtek a tárgyalások a magyar baromfitermék-import újraindításáról.

A portfolio arról ír, kilenc európai nagyváros üzent hadat az autósoknak - hamarosan kitiltják őket belső kerületeik útjaikról. Ezek a lépések ugyanakkor a legtöbb esetben az autómentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra dinamikus fejlesztésével párhuzamosan valósulnak meg. A válogatásban egyebek közt Oslo, Madrid, Párizs és Brüsszel terveiről olvashatnak.

A napi.hu cikke szerint elkeserítő számok is vannak a nemzeti éghajlat-stratégia tervezetében: az évszázad közepére 1,4-2,6 Celsius-fokkal nőhet a hőmérséklet. Magyarország a legsérülékenyebb országok közé tartozik. A fagyos napok száma csökkenni, a nyári napok és a hőhullámos napok száma pedig növekedni fog.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×