eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Veszélyes lehet az elhúzódó ujjszopás

Veszélyes lehet az elhúzódó ujjszopás

Főként a cumizás vagy az ujjszopás az oka annak, hogy a gyermekek kétharmadának nyelészavara van óvodás korában - mondta az InfoRádiónak Hevesi Gabriella logopédus, nyelésterapeuta. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége idén kiemelten foglalkozik a nyelészavarokkal.

A nyálfunkció zavarainak lehet oka a cumizás, az ujjszopás időn, nagyjából ötéves koron túli megléte, mert fenntartja a csecsemőkori nyelési reflexet – mondta el a nyelésterapeuta. A logopédus hozzátette, de háttere lehet az orrmandulák megnagyobbodása is, aminek következtében szájlégzés alakulhat ki. Ez azzal jár, hogy a nyelv pozíciója megváltozik, ami pedig a nyelvizomzat működési egyensúlyának felbomlásához vezet – tette hozzá Hevesi Gabriella.

„Azok az izmok, amelyek a szájpadlás felé húzzák a nyelvet, nem tudnak dolgozni, ennek következtében rossz rágási technika, illetve fogsorzáródási és állkapocsízületi problémák alakulhatnak ki. Feszessé válhat az állkapocs, kattoghat az ízület. Gyakori, hogy ezek a gyerekek túl nagy falatot, gyorsan nyelnek le; tömik és falják az ételt, ami emésztési problémákhoz, refluxhoz vezethet.”

A gyerekek egyre több, már 60 százaléka küzd nyelési zavarral – jelezte Hevesi Gabriella. A nyelésterapeuta hozzátette, már 3-4 éves, ujjszopó, cumizó gyereket korban érdemes figyelni, nagyon intenzív szájlégzés esetén is érdemes gyanakodni.

„A terápiához kell egy életkorhoz kapcsolódó érettség, de a prevención van a hangsúly. 3-4-5 éves korban elkezdhető az ajakzáró izmok erősítése és az orrlégzés kialakítása, ez nagy lépés lehet a terápiában, később lehet arra támaszkodni.”

A nyelési zavar egy reflexmechanizmus, ami gyógyítható – hangsúlyozta Hevesi Gabriella. 6-8 hónap intenzív terápiával; heti egyszeri kezeléssel és napi 15-20 perces otthoni gyakorlással leépíthető a régi rossz reflex és automatizálható a jó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×