eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Mi már sejtjük, hova kirándul legközelebb

Mi már sejtjük, hova kirándul legközelebb

Megkezdődött a Barlangok Hónapja. Az érdeklődők márciusban több kiépített barlangot nagy kedvezménnyel kereshetnek fel és ott programok is várják őket. Tavaly félmillióan éltek a lehetőséggel.

A barlangolókat kedvezmények és programok várják - mondta az InfoRádiónak V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

„Például a Baradla-barlangban 20 százalékos kedvezménnyel várja az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága a látogatókat. A Tapolcai-tavasbarlangban, illetve Lóczy-barlangban 40 százalékos kedvezmény van a felnőtteknek és száz a gyerekeknek.”

Az államtitkár hozzátette, hogy a barlangok, illetve a földvárak és használaton kívüli bányéák feltárására állami és uniós pénzt is fordítanak.

„Magyarország elég gazdag barlangokban, mintegy négyezret ismerünk, amelynek a feltárt összhossza 285 kilométer. 34 látogatható barlang van. Jelentős forrást fordítunk arra, hogy ezek az úgynevezett élettelen természeti értékek látogathatók legyenek, ide tartoznak az felhagyott bányajáratok, a kunhalmok, földvárak, kaptárkövek is. 2,4 milliárdos fejlesztések kezdődnek az elkövetkező időszakban a nemzeti parkoknál.”

A negyedik éve meghirdetett Barlangoló programban a Duna-Ipoly, az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Bükki Nemzeti Park vesz részt. A Bükkben 1242 regisztrált barlang található. Ezek közül 180 millió forintból 38-at újítanak fel a közeljövőben. A barlangok hónapjának egyik rendezvényeként az egri Agria Park Galériában megnyílt az Inverse Everest című fotókiállítás a föld legmélyebb, 2197 méter mély barlangjáról.

A márciusban kedvezménnyel látogatható barlangok listáját és programkínálatát megtalálják a magyarnemzetiparkok.hu oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×