eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Schöpflin György: a demokrácia átalakítása van napirenden

Schöpflin György: a demokrácia átalakítása van napirenden

Az utóbbi időben kérdések merültek fel a demokrácia intézményével kapcsolatban, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt - hangzott el a Danube Institute ezzel a témával foglalkozó nemzetközi konferenciáján.

Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az esemény egyik előadója azt mondta, a társadalmi-technológiai változások miatt az emberek nagyobb beleszólást akarnak a politikába, mint évtizedekkel ezelőtt.

"A demokrácia 1945 óta sokat változott. Akkor, kissé durván mondva, a demokrácia elitvezérelt volt: amit az elit mondott, a társadalom nagyjából elfogadta. És ha a kormány olyan politikát folytatott, ami a társadalomnak nem tetszett, akkor 4 vagy 5 év elteltével kipenderítették őket a hatalomból."

Időközben sokat változott a társadalom. Ennek oka a generációváltás, a technológiai váltás, illetve hogy a társadalmak ma már sokkal gazdagabbak, és nagyobbak az egyenlőtlenségek is.

Sokat nőtt az emberek igénye arra, hogy beleszóljanak a politikába.

"Körülbelül 20 éve kialakult a demokrácia liberális felfogása, ami szigorúan őrködik a liberális demokrácia felett, és kizár minden alternatív felfogásokat. Ez a monopólium már-már ott tart, hogy ellehetetleníti az innovációt" - mondta Schöpflin György.

Szerinte lehet más is a demokrácia, mint most nyugat-Európában, nem kell elfogadni a sablonokat. Rugalmasabban kell kezelni például az újabb generációk igényeit. Ez önmagában is változást idézne elő.

"A liberalizmus egyik problémája az, hogy a képviselőik igen nagy része az úgynevezett 68-as generációból nőtte ki magát, és valójában sosem adta fel ezeket a vágyálmokat, hogy a társadalom átalakítható."

Felmerült a kérdés, hogy a politikai elitnek 2017-ben vajon érdeke-e, hogy megújítsa a demokráciát, vagy sokkal jobb neki az az állapot, Magyarországon, Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban, amelyben van? Hiszen annak a szabályrendszerét hellyel-közzel, tökéletesen ismeri.

A politikus szerint e tekintetben mindenki konzervatív: "szeretjük azt, amit megszoktunk, senki sem akar változtatni. Előfordulnak pillanatok, amikor szükség van a változásra. A bölcs konzervatív a minimumot változtatja meg, és akkor minden marad a régiben. De vannak kihívások, például az internet is ilyen volt. Az információ ma már gyakorlatilag mindenkié. Harminc éve sokkal nehezebb volt információhoz jutni. Vége van annak a hegemóniának vagy dominanciának, amit a kormány megélt az információval szemben. Ennek megfelelően át kell alakítani a kormány viselkedését, adott esetben az intézményrendszert."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×