eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Többet keresnek, így kevesebb tűzoltó hagyja el a pályát

Az elmúlt években három százalék körülire mérsékelődött a katasztrófavédelem személyi állományának fluktuációja, s ebben az életpályamodell bevezetését követő illetményfejlesztésnek is szerepe volt, hiszen a beavatkozó tűzoltók átlagosan 50 ezer forinttal keresnek többet, mint két évvel ezelőtt - számolt be a tendenciáról a Magyar Idők.

Átlagosan bruttó 180 ezer forintot keresett egy vonulós tűzoltó 2015. január 1-jén, míg 2017. január elseje óta bruttó 229 ezer forintot vihetnek haza havonta – idézte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatását a Magyar Idők. 

A tűzoltó őrnagy hozzátette: az elmúlt héten csaknem kilencven újdonsült beavatkozó tűzoltó tett tiszthelyettesi esküt. Velük együtt 2012 óta már több mint 1100-an végeztek az új típusú szakképzési rendszerben.

A hivatásos állomány átlagéletkora egyébként 35 és 38 év között van. Mukics Dániel azt is elmondta, hogy a beavatkozók jellemzően 20 és 40 év közöttiek, de jelentős számban vannak közöttük 40 év felettiek is, az 50-es korosztály viszont már jobbára más területen dolgozik.

„A katasztrófavédelem dolgozói a többi között igénybe vehetnek szociális juttatásokat, és ezek mellett különféle egészségügyi juttatásokra is számíthatnak: szemüvegvásárlás, illetve fogpótlás támogatása, és így tovább. Kérhető lakhatási támogatás, munkáltatói kölcsön, valamint a tanulmányok folytatásához szükséges támogatás is” – jegyezte meg a tűzoltó őrnagy.

Naponta közel kétezer tűzoltó van szolgálatban és várja készenlétben a beérkező segélyhívásokat – fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×